Lezing “Toekomst van de Verzorgingsstaat” door Flip de Kam

ZUIDLAREN -  Professor Flip de Kam geeft 22 maart een lezing met de titel  “Toekomst van de Verzorgingsstaat", georganiseerd door de Rotaryclub Zuidlaren-Anloo.

Rotaryclub Zuidlaren-Anloo organiseert ook dit jaar weer drie lezingen voor belangstellenden uit Zuidlaren en omgeving. Thema is deze keer “de Toekomst”: lezingen over de toekomst vanuit een retroperspectief. De eerste lezing heeft inmiddels plaatsgevonden op16 februari en had als onderwerp de cultuurhistorische landschapswaarde van het Drentse AA gebied.

Lezing Flip de Kam

Tijdens de tweede lezing op 22 maart aanstaande spreekt prof. dr. Flip de Kam, econoom, aan de hand van zijn meest recente boek 'Het land van Beloften' over de geschiedenis en toekomst van de verzorgingsstaat. De lezing zal plaatsvinden in het pas verbouwde Brinkhotel, aan de Brink te Zuidlaren.

Lezing Ronald Stolk

Op 19 april spreekt prof. dr. Ronald Stolk van het UMCG in het kader van hetzelfde thema “de Toekomst” over “LifeLines”. Dat is een heel groot, breed opgezet en uniek bevolkingsonderzoek, waaraan 165.000 inwoners van Noord Nederland gedurende 30 jaar deelnemen. Het gaat over de gezondheid van drie generaties mensen, allen woonachtig in Noord Nederland. Dat het onderzoek hier plaatsvindt, heeft te maken met de kenmerken van een unieke "founderpopulatie" in Noord Nederland. De gegevens worden opgeslagen in een heel grote databank. Door middel van het onderzoek proberen wetenschappers antwoord te krijgen op vragen als: “waardoor zijn mensen gezond?”, “door welke factoren wordt dat beïnvloed?” en “wat weten we over de gezondheid van inwoners in Noord Nederland?”. Maar ook omgekeerd: “Wat kunnen we eraan doen om ook in de toekomst gezond te blijven?”. De lezing "Toekomst van de Verzorgingsstaat" begint om 20:00 uur in het Brinkhotel Zuidlaren. Vanaf 19:30 is de inloop, met de mogelijkheid tot aanschaf van het boek van prof. de Kam. Na het eerste deel van de lezing is er een korte pauze met daarna uitgebreid gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.