Harense Anne aan de start van The Race of the Classics

HAREN - Anne Groenendijk (21),opgegroeid in Haren, neemt met Team Wageningen deel aan The Race of the Classics, Nederlands grootste studenten zeilwedstrijd. Deze zeilwedstrijd vindt plaats van 4 t/m 10 april. Het doel van de race is om met het eigen team zo snel mogelijk Engeland te bereiken.

Voor de tweede keer doet Anne mee aan deze zeilwedstrijd tussen verschillende studentensteden. 17 teams uit heel Nederland strijden in de week van 4 april om de titel. Deze wedstrijd is georganiseerd om studenten vanuit verschillende steden met een passie voor zeilen bij elkaar te brengen en om meer aandacht te vestigen op de klassieke scheepvaart en de schepen waarmee gevaren wordt. Groenendijk: “Ik ben opgegroeid in Haren, mijn ouders en broertje wonen nog steeds in Haren. Vanaf de kant van het Paterswoldse meer heb ik altijd de zeilbootjes voorbij zien gaan, wat een genot. Dat leek me ook altijd zo fijn om te doen. Ik ben ook altijd al een enorme waterrat geweest. Ik hou erg van de natuur en buiten zijn, het fijnste vind ik dan de wind die met je haren speelt en laat merken dat de wereld er ook is. Ik heb helaas nooit echt zeilles gehad, ik heb wat af kunnen kijken bij een goede vriendin van mij. Bij haar thuis hadden ze een zeilbootje en ik mocht vaak mee. Met haar ben ik ook een hele dag wezen zeilen op een wat grotere boot op het IJsselmeer waar die dag een ijskoude wind stond, maar het was geweldig”! In augustus 2012 is Groenendijk uit Haren vertrokken en woont sindsdien op kamers in Wageningen. Zij studeert er Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke planning. “Toen ik eenmaal ging studeren en hoorde dat je ook kon deelnemen aan zeilevenementen waarbij het niet noodzakelijk was dat je zeilervaring nodig had, was ik om! Ik wilde nog maar één ding en dat was deelnemen aan The Race of the Classics. Pas afgelopen jaar heb ik geleerd hoe het zeilen op een groot schip eigenlijk werkt. Dat was tijdens The Race of the Classics in 2015. Hier hebben de matrozen ons team bijgebracht hoe je moet samenwerken om een zeil te hijsen en dat de timing enorm belangrijk is. We zijn uiteindelijk op de 4e plek geëindigd van de 24 teams. Best aardig toch? Wij waren trots in ieder geval”, vertelt Groenendijk.

Team Wageningen

Team Wageningen bestaat uit 24 studenten, waaronder nog één Groningse, Femmy Feijen uit Veendam en verder 4 bemanningsleden. De 24 studenten komen uit allerlei uithoeken van Nederland en verschillen in leeftijd, studie en zeilniveau. “We hebben een leuk divers team bestaande uit 12 mannen en 12 vrouwen. Van de 24 studenten zijn er 4 teamcaptains, zij sturen iedereen aan om ervoor te zorgen dat we de oversteek te kunnen maken gehuld in zeilpakken, met genoeg voedsel aan boord en met genoeg sponsoren”, legt Groenendijk uit.

The Race of the Classics

The Race of the Classics vindt plaats op de Noordzee en begint in de veerhaven van Rotterdam. Vanuit daar probeert Groenendijk met haar Team Wageningen de oversteek naar Engeland te maken, naar de haven Ipswich of Ramsgate, afhankelijk van de stand van de wind. De zeilrace eindigt in Amsterdam. Groenendijk: ”Mocht het zo zijn dat we Engeland niet kunnen halen vanwege de wind gaan we proberen om naar Texel, Den Helder te of naar Brugge te zeilen”. De race duurt 10 dagen en begint op zondag 3 april met een open dag. De schepen worden op maandag 4 april klaargemaakt voor de strijd en op zondag 10 april is de finish aan het IJ in Amsterdam.

Oude Haringlogger uit 1905

Groenendijk: ”Wij zeilen met een oude haringlogger uit 1905. Het schip draagt de naam de Oban, met Olaf als onze schipper. Ik ga een hele mooie tijd beleven op zee met hopelijk een goede wind, waardoor ik nog veel van het zeilen kan leren”. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: teamwageningen@gmail.com