Stem op je favoriete kinderboek

HAREN -  De stemperiode van de Nederlandse Kinderjury is geopend. Tot en met woensdag 20 april kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar oud stemmen op hun favoriete boeken van het afgelopen jaar. Tijdens de Kinderboekenparade in Den Haag worden op 12 juni de winnaars bekendgemaakt in de leeftijdscategorieën 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar oud.

Kinderjury

Een belangrijk element van de Nederlandse Kinderjury is de Senaat. Deze bestaat uit twaalf kinderen, één uit elke provincie, en fungeert als spreekbuis van de Nederlandse Kinderjury. De Senaatsleden zijn in hun klas verrast door een kinderboekenschrijver en officieel geïnstalleerd in de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. Pieter Koolwijk verraste Douwe (9 jaar oud) uit Arnhem met een plek in de Senaat. Frank van Pamelen, Tjibbe Veldkamp, Fred Diks, Gerard van Gemert, Jozua Douglas, Maren Stoffels, Marlies Slegers, Marc ter Horst, Emiel de Wild en Niki Smit hebben de andere Senaatsleden geïnstalleerd. Morgen zal Derk Visser het laatste Senaatslid installeren. De Senaat is een speciale jury die bestaat uit twaalf kinderen die het leuk vinden om te lezen en goed kunnen uitleggen wat ze van een boek vinden. De Senaatsleden gaan in hun provincie stemmen werven, schrijven een juryrapport over de vijf boeken met de meeste stemmen en reiken een eigen prijs uit: de Pluim van de Senaat. Op 12 juni maakt de Senaat de twee winnaars van de Nederlandse Kinderjury bekend.

Boekenrap

Dit jaar is er een nieuw element aan de Nederlandse Kinderjury toegevoegd: een rapwedstrijd. Alle kinderen in Nederland worden opgeroepen een ode te brengen aan hun favoriete boek door een boekenrap te maken. Rapper Winne zal tips geven hoe je het beste een ode in rapvorm kunt brengen. Daarnaast kunnen kinderen ook op een andere manier hun favoriete boek vieren (tekening, poster etc.). Per provincie wordt een winnaar gekozen van de rapwedstrijd. Zij worden uitgenodigd om met de hele klas naar de Kinderboekenparade te komen. Uit deze winnaars wordt vervolgens een landelijke winnaar gekozen. Deze boekenrap wordt live gerapt door Winne en de winnaar tijdens de opening van de Kinderboekenparade op 12 juni.

Publieksprijs voor kinderboeken

De Nederlandse Kinderjury is dé publieksprijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar. Doelstelling van de Nederlandse Kinderjury is zo veel mogelijk kinderen kennis te laten nemen van nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot meer én kritisch lezen. Kinderen kunnen onder andere stemmen via http://www.kinderjury.nl/ De stemperiode wordt op woensdag 20 april gesloten. Zondag 12 juni worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de Kinderboekenparade in Den Haag. In 2015 won Fantasia IX: De fenomenale reis van Geronimo Stilton de prijs in de categorie 6 t/m 9 jaar. In de categorie 10 t/m 12 jaar was Het leven van een loser. Gedumpt van Jeff Kinney de winnaar. Koninklijke Bibliotheek is partner van De Nederlandse Kinderjury.

Harener Weekblad