Fotoserie: sportdag in Scharlakenhof Haren

HAREN - In de Scharlakenhof sporten vandaag 75 kinderen uit Haren en omgeving.

De sportdag is georganiseerd door Sportcoach Bas Veldman in samenwerking met lokale sportverenigingen. 75 Kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 hebben zich aangemeld voor een dag lekker bewegen en gezond eten.

Samenwerking Sportcoach Haren en verenigingen

"De sportparticipatie in Haren is hoog", vertelt Veldman. "Veel kinderen zijn lid van een van de sportverenigingen in het dorp. In de vakanties zijn er echter geen trainingen. Daarom organiseert Sportcoach Haren samen met de verenigingen sportdagen. Bij slecht weer in de Scharlakenhof en bij goed weer gaan we naar buiten. Ik zorg voor de overall organisatie, de verenigingen stellen trainers en eventueel materiaal beschikbaar. Het is een hele plezierige samenwerking en de sportdagen zijn populair: maandag deden er 90 kinderen mee, vandaag (2 maart) 75."

Lekker bewegen

"We beginnen om 09.30 uur en sporten tot 12.00. Vandaag kunnen de kinderen kennismaken met karate, judo en volleybal. Dan eten we samen, waarna er weer van 13.30 tot 14.30 wordt gesport: gymnastiek en twirlen. Vervolgens gaan we met het hele spul naar het zwembad om mee te doen aan de Zwemvierdaagse." Een vol programma, maar de kinderen vinden het prima. De 11-jarige Loes Takens is een van de deelnemers. Ze zit in het streetdance-wedstrijdteam van Dansschool Etudes in Haren, maar die is tijdens de vakantie gesloten. "Hier kan ik toch lekker bewegen," vertelt ze. "Er doen ook kinderen uit mijn klas mee, dat maakt het extra leuk."

Samen sporten

"Samen sporten verbindt," meent Veldman. "De meeste kinderen komen uit Haren, maar er zijn er ook een paar uit Glimmen en Helpman. Die worden zo opgenomen in de groep. Een ander voordeel van de sportdag is dat de deelnemers diverse sporten kunnen uitproberen. Als je nog niet weet bij welke vereniging je wilt, kun je tijdens de sportdag trainers ontmoeten en ontdekken welke sport bij je past. We zien vooral dat jonge kinderen, uit groep 3, en hun ouders de sportdagen aangrijpen om zich te oriënteren. Voor kinderen die al wel sporten, is onze sportdag ook nuttig. Een kind dat twee keer per week voetbaltraining heeft, is goed bezig. Maar hij gebruikt hier bij het judoën hele andere spieren en vaardigheden. Zo krijgt hij een bredere motorische ontwikkeling."

Gezond eten

En passant wijzen Sportcoach Bas en de stagiaires van de opleiding Sport, Gezondheid & Management de kinderen ook op het belang van gezond snacken. In de hal van de Scharlakenhof staat een 'blenderbike'. Dit is een hometrainer die op ingenieuwze wijze is verbonden met ene blender. De kinderen kunnen er fruit in doen en krijgen door te trappen een gezonde smoothie. "Aandacht voor gezond eten is niet het hoofddoel van de sportdag, maar het hoort natuurlijk wel bij een gezonde levensstijl. De blenderbike is een leuke manier om sport en voeding met elkaar te verbinden."

Meer informatie

De eerstvolgende sportdag is in de meivakantie. Kinderen die willen meedoen, kunnen zich tegen die tijd aanmelden via de Facebook-pagina van Sportcoach Haren. Je vindt er ook foto's en informatie over de activiteiten van Sportcoach Haren.