Petitie tegen sloop zuiveringsgebouw Haren

HAREN - De Harense Irma Frieling (51) probeert de sloop van een het oude waterzuiveringsgebouw aan de Grootslaan in Haren tegen te houden.

Dit gebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor een park. De sloopvergunning is afgegeven. Frieling: “Als Harense en hondenliefhebber wandel ik bijna dagelijks langs de nieuw te bouwen wijken van Haren Noord, langs de Grootslaan tot aan de Peter Petersenschool. Het gaat mij aan het hart dat een prachtig groen gebied als dit volgebouwd wordt met huizen. De historie van dit gebied is van grote waarde en ik vind dat door er huizen te bouwen er teveel verloren gaat. Helaas hebben tegenstanders de bouw van deze nieuwe woonwijk niet tegen kunnen houden”. De huizen die er nu worden gebouwd kan Frieling niet meer tegenhouden, maar zij hoopt de sloop van het pand van de waterzuivering fabriek nog wel te kunnen stoppen. “Ik zag het pand en was meteen verkocht. Het stamt uit 1935 en was bedoeld als waterzuiveringsgebouw. Nu is deze fabriek, door allerlei oorzaken die ik ook niet weet, nooit gebruikt. De drie gebouwen, alsmede het huisje ernaast (uit 1911) horen bij elkaar en vormen in mijn ogen een geheel. Door het grootste pand te slopen, verbreek je de verbinding. Dit kan en mag niet gebeuren”, ligt Frieling toe.

Reactie wethouder Verbeek

Wethouder Michiel Verbeek reageert op verzoek van eht harener Weekblad op Irma's protest: “Voor het grote waterzuiveringsgebouw aan de Grootslaan is een bestemmingsplan. Het is geen Rijksmonument en wordt inderdaad gesloopt. Het andere deel is wel een Rijksmonument en staat te koop; dit is het kleinere zuiveringsgebouw en het huisje langs het spoor”.

Petitie tegen sloop zuiveringsgebouw

Frieling: “Ik probeer zoveel mogelijk medestanders te vinden om dit prachtige pand te behouden voor Haren. Slopen is zo gedaan, maar een pand als dit krijg je nooit meer. Ook de bezinkvijver naast het pand is prachtig, maar daarvan zal niets meer over blijven na sloop. Alleen over de invulling van de panden als ze gespaard blijven, moeten we ons nog goed buigen. Wie helpt mij mee de sloop te stoppen? U kunt mijn petitie tekenen op www.petities.nl. Op de site kunt u 'Stop de sloop van historisch voorzuiveringsgebouw 1935 Haren (Gr)' intikken en de petitie tekenen. Voor meer informatie en suggesties, ook over het redden van het groen, kunt u contact opnemen met i.frieling@planet.nl."