Omgewaaid ooievaarsnest Glimmen herplaatst

GLIMMEN -  Heiltje en Walter Hoogesteger uit Glimmen kunnen terugkijken op een mooi weekend.

Zaterdag 27 februari werd namelijk een nieuw ooievaarsnest geplaatst op de grens van Groningen en Drenthe, iets waar het echtpaar zich bijna een jaar voor heeft ingespannen.

Een stukje geschiedenis

Het ooievaarsnest in het gebied van de Drentse Aa werd een kleine tien jaar geleden neergezet. Destijds werd de nabijgelegen brug over de Drentse A gerenoveerd en voorzien van een wildtunnel. De aannemer plaatste het nest als geschenk. Dat ooievaarsnest waaide in het voorjaar van 2015 tijdens een hevige storm om. Hoogesteger ondernam direct stappen om de paal terug te zetten. Dat kon echter niet zomaar. Het broedseizoen was al begonnen en daarom zeiden veel natuurorganisaties "nee" toen Walter een actie voor herplaatsing begon. Buurvrouw Willemien Kooiman bekommerde zich in het voorjaar en de zomer om het ooievaarsechtpaar. Ze zorgde voor lekkere hapjes tot de vogels naar het zuiden vertrokken om te overwinteren.

Omgewaaid ooievaarsnest Glimmen herplaatst

Dit jaar kregen Heiltje en Walter Hoogesteger de volledige medewerking van Staatsbosbeheer bij de herplaatsing van het ooievaarsnest. Omdat hun tuin, Colour & Garden, twaalfenhalf jaar bestaat, besloot het echtpaar Hoogesteger het ooievaarsnest, de renovatie en de herplaatsing te sponsoren. Wie iets te vieren heeft, trakteert tenslotte! Er werd een nieuw nest ingekocht bij het Ooievaarstation in de Wijk bij Meppel en Swaving Natuur & Groenwerkzaamheden plaatsten het nieuwe nest zaterdag op z'n oude plek. Ook John Dilling, vrijwilliger en boswachter van Staatsbosbeheer, werkte afgelopen zaterdag mee aan de plaatsing van het nest.

Komen de ooievaars terug?

De ooievaars zijn ondertussen weer terug. "Ze lopen hier al een week rond," vertelt Hoogesteger. " Door de nachtvorst vertonen de vogels nog niet veel actie; ze zijn dus nog niet aan het broeden. De ooievaars die we hebben gezien, zijn geringd. Misschien zijn het wel dezelfde als vorig jaar. We hebben hier elk jaar zo'n 20 ooievaars. Het enige wat we nu kunnen doen is hen met rust laten en hopen dat ze vanzelf terugkeren naar het nest."