Prijsvraag voor de verrassendste buurtboomgaard

HAREN - Een buurtboomgaard is een heerlijke groene ontmoetingsplek. Daarnaast is het ook een paradijs voor tal van dieren.

Bovendien nodigt een buurtboomgaard nodigt uit tot gezamenlijke activiteiten: een buurtbarbecue onder de overhangende takken van de walnootboom, samen jam maken, een buurtsnoeidag of een knutselmiddag voor de kinderen. Landschapsbeheer Groningen, Friesland en Drenthe willen de aanplant of uitbreiding van boomgaarden aanmoedigen. Daarvoor schrijven ze een prijsvraag uit.

Prijsvraag voor de verrassendste buurtboomgaard

Met de prijsvraag ´Onze boomgaard is goud waard´ kan elke buurt of wijk in Groningen, Friesland en Drenthe, een mooi startbedrag (500 euro) winnen voor (uitbreiding van) een eigen boomgaard. Landschapsbeheer laat deelnemers zo vrij mogelijk. Of ze nu een plan hebben het herstellen van een historische boomgaard met oude rassen of de realisatie van een ultramoderne oranjerie of voor het beschutten van de boomgaard met een bessenstruikenomheining; het belangrijkste is dat het plan de buurt op zo veel mogelijk manieren verrijkt. De deskundige jury onder leiding van professor evolutionaire ecologie Louise Vet van de Wageningen Universiteit kijkt vooral of het plan op een originele manier de buurt en de natuur verrijkt.

Deelname

Buurten die willen meedingen naar de hoofdprijs, dienen voor 1 mei van dit jaar een plan te mailen naar Landschapsbeheer Groningen. Op www.landschapsbeheergroningen.nl staat meer informatie over de voorwaarden waaraan dit plan moet voldoen. Op 1 juni maken de drie noordelijke landschapsbeheer-organisaties zes genomineerden bekend. De uitreiking van de eerste, tweede en derde prijs vindt plaats op 1 oktober 2016 tijdens de slotmanifestatie van het project Groene knopen, Rode draden in Groningen.

Groene knopen, Rode draden

De afgelopen drie jaar hebben Landschapsbeheer Groningen, Friesland en Drenthe met steun van het Helena Vrucht Fonds en samen met bewoners al zo’n 85 boomgaarden gerealiseerd. Daarnaast zijn er snoeicursussen gegeven. Het project ‘Groene knopen, Rode draden’ wil buurtbewoners bewust maken van de waarde van fruitbomen en vruchtenstruiken voor de biodiversiteit in de bewoonde omgeving.