Lezing in Remonstrantse kerk over tentoonstelling 'Goed Gekozen'

Groningen - Directeur Han Steenbruggen van Museum Belvédère in Oranjewoud geeft woensdag 24 februari in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over de tentoonstelling 'Goed Gekozen'. Deze tentoonstelling is tot 6 maart te zien in Museum Belvédère.

De tentoonstelling 'Goed Gekozen' toont kunstwerken uit de collectie van het echtpaar Pleun en Mieke van Toledo. Deze collectie omvat meer dan 100 jaar moderne kunst uit de periode 1900 tot 2015. Bij de zorgvuldig samengestelde selectie worden de verhalen achter de schilderijen onthuld. Die informatie bestaat niet alleen uit gegevens over de werken zelf, maar omvat ook anekdotes en herinneringen over bijvoorbeeld de wijze van verwerven van de werken.

Pleun en Mieke van Toledo

De collectie van het echtpaar Van Toledo behoort niet tot de grootste van ons land, vormt geen afspiegeling van de geschiedenis van de Nederlandse moderne kunst, maar onderscheidt zich in de hoge kwaliteit van gekozen werken. In hun kijken, oordelen en beslissen leggen Pleun en Mieke van Toledo een opmerkelijke discipline aan de dag: ze voelen goed aan wat kunsthistorisch en artistiek relevant is en beperken zich in de meeste gevallen tot 1 of enkele topstukken uit oeuvres. 5 aandachtsgebieden markeren in chronologische volgorde de ontwikkeling van de verzameling: van het Hollands expressionisme, het Groninger expressionisme, de lyrisch abstracte schilderkunst en de generatie rond Zero tot de eigentijdse kunst.

Aanmelden

De lezing, die is door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: 12,50 euro. Aanmelding: Boekhandel Van der Velde.