Pianoconcert Lucas van der Vegt en Valentina Tóth in Museum De Buitenplaats in Eelde

Eelde - De pianisten Valentina Tóth en Lucas van der Vegt presenteren zondag 28 februari een Frans programma in Museum De Buitenplaats in Eelde.

[caption id="attachment_60070" align="alignright" width="120"]Lucas van der Vegt. Foto: Foppe Schut. Lucas van der Vegt. Foto: Foppe Schut.[/caption] Lucas van der Vegt (1992) begon op 6-jarige leeftijd met pianospelen. Sinds september 2011 studeert hij aan het Conservatorium van Amsterdam; momenteel in de masteropleiding bij Jan Wijn. Lucas van der Vegt viel in de prijzen op onder meer het Petrov Piano Concours, het Prinses Christina Concours (2010 en 2012, zowel solo als in duo met pianist Michel Xie) en het SJMN Concours. Valentina Tóth (1994) groeide op in het Friese Oudkerk. Ze studeerde piano op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij Ellen Corver. Ze gaf concerten in binnen- en buitenland, onder andere in Carnegie Hall in New York. Ze treedt niet alleen op als solist, maar speelt ook graag kamermuziek. Challenge Classics bracht haar debuut-cd 'Hungarian Horizon' (CC72522) uit met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály. Ze won eerste prijzen op het Damwoude-pianoconcours, het Nationale Prinses Christina Concours en het Internationaal Muziekconcours in Stockholm. Daarnaast was Valentina finalist op het Steinway Concours en YPF-pianoconcours waar ze soleerde met het EnAccord Strijkkwartet. Met het Menotti trio (viool, klarinet, piano) won Valentina in 2012 de eerste prijs op het Kamermuziekfestival.

Quatremains en solo

Lucas van der Vegt en Valentina Tóth spelen in Eelde quatremains én solowerken van Maurice Ravel en Gabriel Fauré. Het concert, dat tot stand komt in samenwerking met Stichting Labberté-Hoedemaker Fonds, duurt van 14.00 tot 15.00 uur.