Janny Schijf is matchmaker, trouwambtenaar en extern spreker bij uitvaarten

Haren - Janny Schijf-Bos (65) uit Haren zet zich in voor mensen. Zowel voor de allereerste ontmoeting en de huwelijksvoltrekking als voor het laatste afscheid.

Door Kirsten van der Weide

Janny Schijf-Bos is al 30 jaar trouwambtenaar. "Ik vind het nog steeds prachtig om te zien dat mensen van elkaar houden en vertrouwen in de toekomst uitstralen, ook al hoef je tegenwoordig niet meer te trouwen. Ik probeer, als ik een stel trouw, ze altijd iets mee te geven. Ik vraag de pasgetrouwden wel eens hun liefdesbrieven, die ik ze vroeg aan elkaar te schrijven, te bewaren en te lezen als het eens wat minder goed gaat. Toch zag ik tien jaar geleden ook dat er heel veel mensen alleen zijn. Ik dacht toen: daar wil ik ook mijn werk van maken, mensen koppelen." Dat was het moment dat Janny Schijf besloot om regioconsulent Groningen en omstreken te worden voor het relatiebemiddelingsbureau Mens & Relatie. Zelf is ze gelukkig getrouwd, betrouwbaar baasje van haar viervoeter en trotse oma. Een hartelijke, open en veelzijdige persoonlijkheid. Zij helpt het toeval graag aan handje. Schijf: "Het grote gros van de mensen dat staat ingeschreven bestaat uit gewone mannen en vrouwen die alleen zijn komen te staan, die denken: 'potverdikke ik heb een beetje hulp nodig, ze komen niet mijn tuinpad op'."

Matchmaker

Mens & Relatie is een landelijk relatiebemiddelingsbureau waar betrokkenheid centraal staat. Mensen die op zoek zijn naar een partner en dat niet via een datingsite willen, kunnen hun gegevens online invullen en komen dan bijvoorbeeld in Schijfs postcodegebied binnen. Schijf neemt vervoglens contact met ze op. "Heel vaak zijn het mensen die al heel actief zijn geweest op datingsites en die een beetje van koude kermis thuis zijn gekomen. Ik geef absoluut niet af op datingsites. Ik trouw ook mensen die elkaar via een datingsite hebben ontmoet. Soms mag ik dat ook onthullen op de trouwerij. Dat is zo leuk.". Na een uitvoerig intakegesprek van 2 uur schrijft Janny Schijf samen met haar cliënt het profiel. "Je moet je echt willen blootgeven. Ik wil weten wie je bent en vraag je het hemd van het lijf. Je moet uit het profiel kunnen lezen wie diegene echt is. Rolt daar een match uit dan gaan we kijken of de leefwerelden wel bij elkaar passen."

APK voor relaties

"Relaties boeien mij, waarom zijn mensen soms zo ver van elkaar verwijderd geraakt?", vervolgt de Harense. "Ik denk dat communicatie het sleutelwoord is voor relatiegeluk. Een APK voor relaties wilde ik dus beginnen, maar nog voordat er stront aan de knikker is. Dat is niet van de grond gekomen, want wie wil er nou een APK als er nog geen wolkje aan de lucht is? ‘Hoe gaat het nu met ons?', is een vraag die geliefden zich met regelmaat zouden moeten stellen. Echt met elkaar in gesprek zijn, de problemen voor zijn, geen grote geheimen voor elkaar hebben."

Downdaten

De gemiddelde leeftijd zit tussen de 40 en de 50 jaar. "Mijn oudste mevrouw is 85 en mijn oudste meneer 80. Mijn jongste vrouw is 28. Mannen geven toch de voorkeur aan een jongere vrouw, ze willen liever geen oudere. Vrouwen maakt dat niet uit." Janny Schijf heeft meer vrouwen dan mannen in haar bestand. "Mannen gaan toch wat makkelijker het internet op", legt ze uit. Over het fenomeen ‘downdaten': "Mannen willen wel ‘downdaten', maar vrouwen willen meestal niet een stapje lager op de ladder. Ik heb veel goed ontwikkelde vrouwen van boven de 50 in mijn bestand. Deze vrouwen moeten dus veel meer geduld opbrengen voordat er een match is gevonden. Landelijk is er namelijk een tekort aan goed ontwikkelde mannen van boven de 50."

Mannen te oppervlakkig

Janny Schijf kijkt bij het maken van een match naast het opleidingsniveau goed naar het ontwikkelingsniveau. "Soms doen mannen te oppervlakkig. Zoals de opmerking ‘Ik val eigenlijk wel op blond' of ‘Ik wil een knappe vrouw', waar gaat het om denk ik dan. Je gaat toch van een mens houden? Daar veeg ik dan ook de vloer mee aan. Daar bemiddelen wij niet in zeg ik dan. We gaan kijken wat bij u past." "Ik heb kort geleden twee prachtige matches gemaakt. Twee mannen van 78 en twee vrouwen van 72 en 73. Dat is toch fantastisch! Een nieuwe kans op geluk"!

Afscheid

Janny Schijf heeft onlangs een bijzondere stap gemaakt, zij is gaan spreken bij uitvaarten. Sommige families hebben behoefte aan een extern spreker. Op het eindpunt van het leven vertelt Janny Schijf het levensverhaal van de overledene. "Dit is wel een andere manier van spreken. Toch moet je ook heel goed luisteren naar wat de mensen vertellen over hun dierbare". Meer informatie: jannyschijfbos@hotmail.com.