Boek over Groninger keramist Anno Smith

Groningen - Bij Uitgeverij Leander is het boek ‘Anno Smith, keramist. De grote gevelversierder’ van auteur Jaap Ekhart en fotograaf Rudmer Nijman verschenen.

Dit boek vertelt het verhaal van keramist Anno Smith uit Eelderwolde (1915-1990). Niet alleen in de stad Groningen, niet alleen in de provincie Groningen, ook elders in de noordelijke provincies decoreerde Smith talloze woningen, scholen en fabrieksgebouwen. Zo ontwierp en maakte hij alle 31 gedenkstenen voor de deelnemende gemeenten aan het zogeheten 1000-Woningenplan, een wederopbouwproject uit het begin van de jaren '500.

Boek

[caption id="attachment_59765" align="alignright" width="151"]Het beroemde tableau  ‘De Alkmaarse Kaasdragers’ aan de Westerkade. Het beroemde tableau ‘De Alkmaarse Kaasdragers’ aan de Westerkade.[/caption] Schrijver Jaap Ekhart en fotograaf Rudmer Nijman hebben zich jarenlang in Anno Smith verdiept. Ze hebben in die tijd stad en land afgereisd, op zoek naar werken van de keramist. Hun boek schets het leven van de kunstenaar, zijn opleiding aan de Gemeentelijke Kunstnijverheidsschool (nu Wiebengacomplex), zoals Academie Minerva toen heette, en zijn woning en atelier aan de Veenweg. En aan de hand van talrijke afbeeldingen wordt de geavanceerde baktechniek van Smith toegelicht, die niet alleen garant stond voor weersbestendig keramiek ('mijn steen gaat langer mee dan het gebouw!') maar die ook herkenbare ‘Smith-kleuren’ opleverde.

Bouwkeramiek

Het boek van Ekhart en Nijman concentreert zich vooral op bouwkeramiek. Anno Smith heeft daarnaast ook veel pottenbakkerskunst gemaakt: vazen, schalen, bekers. Een ruime selectie daarvan is nog tot 16 mei te zien in het Groninger Museum. Op diezelfde tentoonstelling zijn ook enkele exemplaren van Anno’s bouwkeramiek van nabij te bewonderen. 'Anno Smith, keramist. De grote gevelversierder'-  Jaap Ekhart (tekst) en Rudmer Nijman (fotografie). Onder redactie van Rinus Woesthuis en Marleen van Leeuwen. ISBN/EAN 978-94-91181-06-1.