Terugblik op jubileumjaar 2015 met Kees Romijn van Schaakclub Haren

Haren - Kees Romijn (48), jeugdleider en voorzitter van de jubileumcommissie van Schaakclub Haren, kijkt terug op het jubileumjaar 2015. Hij hoopt de schaaksport in 2016 een extra impuls te geven.

Door Kirsten van der Weide

Het jubileumjaar 2015 was voor Schaakclub Haren bijzonder geslaagd te noemen. Ter ere van het honderdjarig bestaan heeft de club een koninklijke onderscheiding ontvangen, werd een openbaar schaakbord op het plein bij 't Clockhuys in gebruik genomen en werd het bronzen beeld van de twee schakers onthuld. “We voelen ons zeer vereerd”, stelt Romijn. “Dit is eigenlijk voor iedereen die de afgelopen honderd jaar lid is geweest. We hebben dit verdiend met zijn allen. In 1915 waren het de notabelen die schaakten. Nu hebben we een grote jeugdafdeling.”

Koninklijke onderscheiding

“De activiteiten die de schaakclub organiseert en de jeugdafdeling hebben ons ook de koninklijke onderscheiding opgeleverd”, weet Romijn. “Zo wordt er geschaakt met dementerenden en geven gehandicapten op de club ook training. Nieuwe ideeën zoals de mogelijkheid om een cursus schaken te volgen op openbare basisschool De Wissel als buitenschoolse opvangactiviteit staat op het programma.” Het jubileumboek ‘Op een haar na eeuwig schaak' is opvallenderwijs vijf jaar geleden al uitgebracht. Romijn: “Schaaklid Egbert Vos, die alles heeft uitgezocht was al behoorlijk op leeftijd (85; red.), vandaar. Het was het moment”, zegt Kees.

Samenwerking

Sinds een jaar werkt Schaakclub Haren samen met Schaakclub Oostermoer uit Zuidlaren om op hoger niveau te kunnen spelen. “We spelen weer landelijk maar hebben het nu heel zwaar in de KNSB-competitie. We hopen dat we ons kunnen handhaven”.

Bobby Fischer

De jeugdafdeling van Schaakclub Haren werd in 1972 door Bob Romijn, Kees' vader, opgericht. Kees zelf begon, na het zien van de finale van het wereldkampioenschap schaken, als 5-jarige jongen met schaken. “De Amerikaan Bobby Fischer won van een Rus, dat was echt opzienbarend. Toen ben ik gaan schaken”, vertelt Kees enthousiast. Een paar jaar na het overlijden van zijn vader in 2003, werd Kees jeugdleider van de schaakclub. Iets wat hij sindsdien met veel toewijding doet. De club telt nu twintig jeugdspelers en rond de vijftig senioren. “Voor kinderen is het een heel goede vorm van concentratie, op intuïtie kunnen spelen”, weet Kees Romijn. “Het is ook een beetje kunstzinnig denken en een beetje rekenwerk, 3 zetten vooruit kunnen denken. Ik geloof niet dat je bovengemiddeld intelligent hoeft te zijn. Een vrije geest hebben is belangrijker.”

Schaaktoernooi

Schaakclub Haren hield zaterdag 16 januari een ‘koffiehuisschaaktoernooi' in café De Zaak in Haren. Het toernooi telde maar liefst 24 deelnemers. Loek van der Hagen (9) en Jesper en Joris Spanjer waren de jongste deelnemers. De openingszet werd gedaan door Raymond Jousma van de SP. Edwin Zuiderweg (linksboven op de foto) won in de finale van Jeffrey ten Velde. Edwin: “Poeh wat was het spannend, Jeffrey had kunnen winnen, maar maakte een fout.” Maarten Roorda werd derde. Anton de Jong van De Zaak stelde een mooie fles wijn beschikbaar voor de winnaars. De prijs voor de meest spectaculaire ‘koffiehuisschaakpartij' ging naar Erwin Kok en Maarten van Driel. Kees Romijn: “De bedoeling van het toernooi was om clubschakers en niet-clubschakers in een ontspannen sfeer tegen elkaar te laten schaken. En dat is helemaal gelukt. De gezellige omgeving droeg hier extra aan bij.” Woensdagmiddag 10 februari is het jaarlijkse schaakkampioenschap van de basisscholen. Dit toernooi wordt gehouden op De Wissel. Leerlingen kunnen zich via hun school aanmelden.

Nieuwe leden

“We missen vooral dertigers en veertigers. Het is ongrijpbaar waarom die generaties niet schaken. Misschien hebben ze een gezin en staat schaken op een laag pitje, komen ze wel terug als ze ouder zijn?”, vraagt Romijn zich af. Om het schaken bij deze doelgroep te stimuleren is een cursus schaken voor volwassenen van start gegaan op de vrijdagavond. “Het uiteindelijke doel is om meer mensen te laten genieten van dit mooie denkspel, wel of niet in clubverband bij onze schaakclub.” De schaakclub traint elke vrijdagavond in De Wissel (De Octopus). Belangstellenden zijn dan van harte welkom om te komen kijken. Info: www.schaakclubharen.nl.