FC Groningen tactisch afgetroefd

Groningen - Voor de derde keer dit seizoen was FC Utrecht te sterk voor FC Groningen. Maar zo groot als zondag was het verschil nog niet eerder. Vrijdag wacht subtopper NEC in Euroborg.

Door Wim Masker

FC Groningen werd in alle opzichten afgetroefd. Het ontbreken van de gevaarlijke spits Nacer Barazite en de aanvallende rechtsback Sean Klaiber deerde de gasten amper. Ook zonder deze vaste krachten bleek FC Utrecht een maatje te groot. De mutaties hadden geen invloed op de speelwijze. Die bleef 4-4-2 met veel diepgang vanuit het middenveld.

Overklast

FC Utrecht opereerde als een geolied geheel, terwijl bij FC Groningen de samenhang tussen de linies ontbrak. FC Groningen werd bovendien in de strategisch belangrijkste linie – het middenveld – een groot deel van de wedstrijd overklast. In feite speelde de thuisploeg daar vaak met slechts 2 man Johan Kappelhof en Simon Tibbling tegen 4 bij Utrecht: spelmaker Yassine Ayoub, controleur Rico Strieder, Andreas Ludwig en Bart Ramselaar.

Dynamiek

De uitblinkende Ramselaar en Ludwig zorgden met energieke loopacties voortdurend voor ondersteuning van de spitsen Sébastien Haller en Frank Joosten. Michael de Leeuw, de derde middenvelder bij FC Groningen, liet voor de zoveelste keer zien dat hij voor het middenveld ondanks een voorbeeldige inzet de nodige intuïtie mist. Wat ook niet hielp: Tibbling, doorgaans een van de beteren, liep te veel met de bal en verdedigde niet effectief mee. Hij leek haast wel geïntimideerd door het surplus aan talent van Ramselaar.

Pluspuntjes

FC Utrecht deed FC Groningen vooral veel pijn met loopacties over de door Desevio Payne verdedigde linker flank. Payne moest daar spelen omdat Lorenzo Burnet en Abel Tamata door blessures ontbraken. De rechtsbenige Payne bleek een vertragende schakel in de opbouw. Verdedigend deed hij het niet onaardig. Zo waren er nog wel wat schaarse pluspunten. Hedwiges Maduro greep geregeld goed in als centrale verdediger, Kappelhof won veel duels en debutant Alexander Sørloth maakte een knappe goal.

NEC

FC Groningen krijgt vrijdag in Euroborg een herkansing tegen NEC. Dat is opnieuw een tegenstander die vaster is in zijn speelwijze. Een elftal met een verdedigend sterke organisatie, waarin de vaardige controleurs Janio Bikel en Gregor Breinburg belangrijke schakels zijn. NEC speelt met 4 behendige, vaak van positie wisselende aanvallers: Navarone Foor, Joey Sleegers, Christian Santos en Anthony Limbombe. Trainer Ernest Faber heeft daarnaast nog creatieve voetballers als Marcel Ritzmaier, Mohamed Rayhi en Sam Lundholm achter de hand. Ook NEC is voor FC Groningen een zware kluif.