Nog 1 keer 'Phobia' in Stadsschouwburg Groningen

Groningen - Club Guy & Roni’s 'Phobia' is vrijdag 22 januari voor de allerlaatste keer te zien in Stadsschouwburg Groningen.

'Phobia' was de openingsvoorstelling van Noorderzon, stond daarna op het uitverkochte Ljubljana Festival en Tanztheater International in Hannover, en reisde vervolgens langs de Nederlandse theaters. De tournee wordt nu afgesloten in thuisstad Groningen.

Slachtoffers noch beulen

Prijswinnende choreografen Guy Weizman en Roni Haver duiken met 'Phobia' in een urgent en actueel onderwerp. Ze lieten zich inspireren door een tekst van de Franse schrijver en filosoof Albert Camus die vlak na de Tweede Wereldoorlog verscheen onder de titel ‘Ni victimes ni bourreaux’ (Slachtoffers noch beulen). Camus verafschuwde totalitaire regimes van links en van rechts. Hij verzette zich tegen de doodstraf, pleitte voor solidariteit en gemeenschapszin en kwam op voor de rechten van de mens. Hij vond dat we ons gracieus moesten verzetten tegen onrechtvaardigheid en ideologische fanaten.

Conflicten en xenofobie

In 'Phobia' rijst de vraag wat er gebeurt als je, ondanks je vrees voor het onbekende, toch probeert open te staan voor de ander, in een tijd waarin conflicten en xenofobie voortdurend op de loer liggen. Teksten van internationale denkers lopen als een rode draad door de voorstelling. Martijn de Rijk bewerkte ze tot theatertekst. Club Guy & Roni maakte 'Phobia' in samenwerking met het Sloveense EN-KNAP en de percussionisten van Slagwerk Den Haag.

Inleiding, nagesprek en afterparty

Bij de voorstelling is een inleiding om 19.15 uur. Na afloop is er in de foyer een informeel nagesprek met het publiek, waarbij regisseur Guy Weizman en een deel van de 'Phobia'-cast aanschuiven. Bram Douwes is gespreksleider. Daarna wordt de Phobia tournee feestelijk afgesloten met een afterparty. Aanvang: 20.15 uur. Info: www.ssbg.nl, 050-368 0 368.