Een avond over… Leo Vroman bij Studium Generale Groningen

Groningen - Studium Generale Groningen heeft een avond over dichter en bioloog Leo Vroman georganiseerd. Deze vindt maandag 25 januari plaats in het Academiegebouw in Groningen.

Biograaf Mirjam van Hengel vertelt hoe bij de dichter en bioloog alles met alles verknoopt was: poëzie, biologie én de liefde. Zanger en acteur Frans van Deursen verzorgt hierbij de muziek.

Frans van Deursen

De dag nadat Vroman overleed, in februari 2014, raakten diens regels postuum het hart van Frans van Deursen. Hij hoorde muziek in de woorden van de oude dichter en vroeg een uitgelezen gezelschap muzikanten ze om te toveren tot liederen. Zodat hij ze kon zingen. Samen met pianist Leo Bouwmeester en biograaf Mirjam van Hengel brengt Van Deursen Vroman nu terug naar Groningen, waar hij in 1989 een eredoctoraat kreeg van de RUG.

Mirjam Hengel

Mirjam van Hengel was literair journalist en redacteur bij de uitgeverijen van Oorschot en Querido en is nu poëzieprogrammeur bij De Nieuwe Liefde. In 2014 publiceerde ze 'Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd' (uitgeverij Querido). Het boek werd lovend ontvangen, vele malen herdrukt en is in het najaar van 2015 als toneelstuk op de planken gebracht. Mirjam van Hengel werkt nu aan de biografie van Remco Campert.

Tentoonstelling

Het programma sluit aan bij de tentoonstelling ‘Leo Vroman 100’ in de Groninger Forum Bibliotheek en het UMCG, en is onderdeel van de Poëziemarathon. Aanvang: 20.00 uur.