Alped'HuZes bedwingen voor mama

Haren - Kirsten (14) en Puck (13) Plenter uit Haren doen mee aan de Alped'HuZes in Frankrijk op 2 juni. Ze fietsen voor hun moeder Théa Plenter, die 7 jaar geleden overleed aan borstkanker.

Door Kirsten van der Weide

Tot die tijd organiseren ze ludieke acties en hopen ze op veel sponsors die hun fysieke prestatie willen belonen. “Als je de Alped'HuZes fietst leef je daar erg naar toe, steek je kaarsjes aan tijdens de beklimming en je gaat gedenken. Pijn lijden hoort er ook bij. Ook wij willen zoveel mogelijk geld inzamelen voor het kankeronderzoek. Dat zo min mogelijk mensen daar nog aan overlijden”, vertelt Kirsten. Puck: “Mama heeft ook geleden, zolang gestreden met haar ziekte om bij ons te blijven. Dan willen wij dit voor haar doen.” Vader Henk Plenter (52) en zijn vriendin Yvette Stam (44) beklimmen ook de Alped'HuZes. “Het lijkt ons heel bijzonder om mee te maken met elkaar. De emoties die dan vrijkomen, de saamhorigheid. Opa en oma zijn er ook om ons te steunen, de ouders van Théa. Ze staan bij ons op de camping in Frankrijk. Heel bijzonder dat zij erbij zijn”, vindt Henk. Ook Théa's broer Jelte fietst mee.

Fysieke prestatie

De Alped'Huez is een beklimming van bijna 14 kilometer. Toch wil Kirsten maar liefst 3 keer naar boven fietsen, Puck 2 of 3 keer, Henk gaat voor 6 keer en Yvette voor 4. Henk vertelt dat ze ook een extra keer voor zijn vader naar boven fietsen. “Hij is vorige week overleden, vierenhalve maand na mijn moeder. Hij was eigenlijk onze grootste fan. Hij was heel trots op de meiden.”

Bergop fietsen

Kirsten en Puck komen net terug van de wintersport waar ze goed hebben getraind. “We hebben geprobeerd elke dag vijftig kilometer te skiën”, vertelt Kirsten. Ze hopen nog sterkere benen en een goede conditie te krijgen door hun wekelijkse spinningtraining bij Studio Energy in Haren. Verder voetbalt Kirsten en hockeyt Puck fanatiek. Henk vertelt dat ze echt moeten leren fietsen tegen de berg op. Ze gaan dan ook op de Holterberg fietsen en in de paasvakantie drie dagen naar Sauerland voor een trainingskamp. Het sportieve zit in de genen. “Thé kon ook alles ongeveer, hè”, zegt Henk. Voor de grote dag op 2 juni is de familie Plenter al op de camping bij de Alpe d'Huez. Om te wennen aan de hoogte en om te fietsen, het gevoel te krijgen.

Sponsoracties

De komende maanden organiseert de familie Plenter diverse sponsoracties. Zo kijken ze in samenwerking met Bakkerij Haafs of ze voor Koningsdag een gezond broodje kunnen maken, die in het teken staat van ‘fight for cancer'. Misschien willen mensen wat extra betalen voor het broodje als sponsoring voor de Alped'HuZes. Kirsten en Puck verkopen deze speciale broodjes tijdens de braderie op Koningsdag. Ook op hun scholen willen Kirsten en Puck een speciaal broodje gaan verkopen. Kirsten zit op het Maartenscollege en Puck op het Zernike College. Een deel van de opbrengst gaat dan ook naar de actie. Verder organiseren ze een benefietdiner voor familie en vrienden en staan Kirsten en Puck op de rommelmarkt. De familie Plenter broedt de komende tijd op nog meer mooie ideeën voor sponsoracties. De eerst volgende actie wordt een flessenactie. Kirsten en Puck hopen dat mensen hun bonnetje willen doneren. Er komen flyers te hangen in de supermarkten.

Donaties

Kirsten en Puck streven naar een opbrengst van 12.500 euro. Ruim 3000 euro is er al ingezameld. De laatste twee dagen van het nieuwe jaar hebben Kirsten en Puck warme chocolade melk en glühwein uitgedeeld voor Bakkerij Haafs op het Raadhuisplein. Ze vertelden hun verhaal en mensen konden een donatie doen. “We hebben met deze actie 2100 euro opgehaald”, vertelt Puck trots.

Bus

Een heel mooie sponsoraanbieding kregen ze van Pim Albronda van Bruna. Hij stelt zijn bus ter beschikking waar alle racefietsen in kunnen. Henk: “Sommige mensen vinden het leuk om te doneren, maar zetten dan daar wel een prestatie tegenover. Bijvoorbeeld 10 euro per beklimming. Dan heb je wel een toezegging, maar heb je het geld nog niet binnen. Dan kan je hem zelf wel binnen fietsen.” Kirsten en Puck weten dat het beklimmen van de Alped'Huzes zowel fysiek als geestelijk zwaar wordt. Puck: ”Het is een uitdaging, maar ik denk dat je daar juist ook kracht uithaalt. Als ik nog een keer extra naar boven ga, dan haal ik nog meer geld binnen.” Meer informatie: deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/hupsakevoorthe.