Eigen geluid Haren FM verdwenen

HAREN - Onder de titel ‘Haren FM... vaarwel’ presenteerde Haren FM zaterdag 29 december zijn laatste uitzenddag.

De Stichting Lokale Omroep Haren beëindigt haar activiteiten vanwege de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019 waarmee een einde komt aan bijna 10 jaar – de eerste uitzending was op 30 januari 2009 – radio maken gericht op de bewoners van Haren.

Laatste uitzenddag

Op de laatste dag hield de omroep open huis, waarbij iedereen welkom was in de studio in het Gorechthuis aan de Hortuslaan. Het werd een dag waarop medewerkers samen presenteerden en met medewerkers van andere plaatselijke omroepen spraken.

Derk Bosscher van RTV Noord bracht het programma een beetje in de war. Verder was er onder meer een stemmig optreden te horen van Suze Terwisscha, die in Haren is opgegroeid en nu in Utrecht studeert, en kwam Mariska Sloot, eerst van Gezond Verstand Haren en nu van Stad en Ommeland, nog een keer langs in de studio.

Er liepen de hele dag verslaggevers van Haren FM door het centrum om aan mensen te vragen wat ze zo specifiek aan Haren vinden. De woorden ‘Muziek, nieuws en informatie: altijd dichtbij en actueel’ en ‘Zet hem klem op Haren FM!’ waren voor het laatst te horen en in het Harens Nieuwsoverzicht werd symbolisch het bericht voorgelezen dat Flora en Fauna in Glimmen ook op deze dag zijn deuren sluit en dat ‘alles te koop is inclusief de kassa’.

Maar het was vooral een dag waarop (oud-)programmamakers terugkeken op hun programma’s en herinneringen ophaalden. Over de eerste testuitzendingen en bijvoorbeeld de raadsvergaderinguitzending waarin burgemeester Rob Bats plotseling zijn aftreden aankondigde.

In het voorlaatste uur maakte Marion Rohrich van Haren FM trots het bedrag voor Stichting Leergeld bekend: € 600: het goede doel van Haren FM voor deze laatste uitzenddag.

‘Haren Doet’

Op de laatste uitzenddag werd bekend dat een derde van de medewerkers meegaat naar Omroep Organisatie Groningen (OOG), de lokale omroep die voortaan de nieuwsvoorziening voor Haren verzorgt.

OOG zal de nieuwsvoorziening voor Haren vanaf 1 februari verder verzorgen en er zal een informatieprogramma te horen zijn. Later wordt bekend gemaakt op welk tijdstip dit zal worden uitgezonden.

De werktitel daarvan is voorlopig ‘Haren Doet’ en het programma zal door Heleanne Prins en Kevin van der Laan worden gemaakt.

Radiorequiem

Het laatste uur was een bijzonder uur. Auke van Hal blikte met de oprichters Ernst Krol en Willem Prins terug op de start van Haren FM die op 30 januari 2009 plaatsvond. Toen opende de toenmalige burgemeester Mark Boumans met een klap op een rode knop de omroep die in de begintijd nog uitzond vanuit een knusse zusterflat van Beatrixoord.

Bouwmans had als enige burgemeester in Nederland een eigen radioprogramma, al was het altijd weer spannend of hij op tijd was om zijn programma te presenteren.

Willem Prins begon in 2009 de uitzending met een column, nu sprak hij in de laatste minuten de laatste afsluitende woorden van de omroep uit. Hij bedankte iedereen en verwoordde dat het tijd was om afscheid te nemen, dat ‘onze kleuren van het schilderij zullen verkleuren om op te gaan in de eeuwige ruis van de ether’.

Na afloop van Prins’ radiorequiem werd de stekker eruit getrokken en was een harde ruis in de ether te horen…