Kunst in Haren

HAREN - “Kijk, dit acryl op linnen schilderijtje Ochtendgloren heb ik in Portugal gemaakt en tijdens het Kunstfestival verkocht.” Aan het woord is Harener schilderes Sietska Voorintholt – ‘Schilderen is voor mij dansen met kleuren’ –, een van de ruim 35 kunstenaars die deelnamen aan het Kunstfestival.

De opening van dit Kunstfestival vond plaats op vrijdag 2 november in de kerkzaal van de Gorechtkerk. Marja de Jager, predikant van de Gereformeerde Kerk Haren-Onnen, heette iedereen van harte welkom. Daarna kreeg Hein Frima, eigenaar Galerie Aanblick in Haren, het woord om het Kunstfestival officieel te openen. Bij de opening werd een mooi filmpje vertoond over de inrichting van de zalen: eerst kale zalen met lege panelen en tafels, langzamerhand werd het gevuld en uiteindelijk was alles klaar voor de opening. Muzikale medewerking verleenden Luuk Tuinder, zang, en Cas Straatman, piano. Na de opening stonden in het Gorechthuis vrijdagavond een drankje en een hapje klaar voor de genodigden.

Bij de entree van de kerk waren bezielde glasobjecten te zien van Maureen Butter, met als hoogtepunt Herfstbos. Even verderop werd de toeschouwer verrast door de schilderijtjes van Ank van der Woude en keek men bijvoorbeeld naar een Hoboïste die en profil was afgebeeld. Op de begane grond van het Gorechthuis waren veelkleurige glasobjecten te aanschouwen van Joke Karssen en in hetzelfde zaaltje ook de bijzondere foto’s – onder meer Het Hoogeland – van Astrid Wevers. In de grote zaal waren de zeer herkenbare en waarheidsgetrouwe olieverfschilderijen, met titels als Martinitoren van Groningen en Pepergasthuis, van Astrid Schuitema te bewonderen. Bertus Hidding toonde er zijn landscapefoto’s van materiaal dat vergaat. In de zaal liet verder Tunnis Linker zijn houtkunst zien en Heino Ubels zijn schilderijen, bijvoorbeeld Verstild landschap, met natuur als inspiratiebron. Bijzonder waren ook sieraden van groente- en fruitpapier van Ineke Donker. Op de eerste verdieping van het Gorechthuis waren onder meer de veelkleurige schilderijen geïnspireerd op de Groninger binnenstad te zien van Lien Nijholt-Langeland.

In de kerkzaal hing een serie schilderijen van Kees Evertse met als thema: De Schepping. Kees Evertse: “Ik ben geïnspireerd door het scheppingsverhaal en ik heb gemerkt dat veel mensen dat zijn. De serie schilderijen, waartoe trouwens ook het schilderij Oergolf behoort dat hier in de zaal hangt, blijft hier nog twee maanden hangen. De serie is eigenlijk niet te koop, alleen als iemand bereid is de hele serie te kopen.”

Organisator Anda Kooi-Vaatstra van het Kunstfestival: “We organiseren het Kunstfestival voor het vijfde jaar en we kiezen de kunstenaars zelf uit. De kunstenaars mogen zo’n vier à vijf schilderen tonen en van bijvoorbeeld keramieken kunst mag het aantal meer zijn. Veel mensen, zo’n zeshonderd belangstellenden, zijn dit weekend binnen geweest voor het bekijken van de kunst en er kwamen veel positieve reacties. De mensen konden even tot rust komen in de kerkzaal, een kopje koffie of thee drinken en een praatje maken met de aanwezige mensen. Gelukkig is er ook weer kunst verkocht en daarvan ontvangt de Werkgroep Goededoelen Haren 15%. De opbrengst van de verkoop van kunst is momenteel nog niet bekend. We kunnen terugzien op een zeer bijzonder en geslaagd weekend.”

De Werkgroep Goededoelen Haren steunt dit seizoen de volgende projecten: het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds Groningen, met name voor kinderen in de gemeente Haren, opvang van en onderwijs voor kinderen in township Lavender Hill in Kaapstad en het in 2009 gestarte EBOO-project in Nairobi, Kenia.