Column Haren Lééft! - Arnold Heikamp

BMW

De gemeenteraadsverkiezingen naderen rap. Het gemengde assortiment partijen waaruit we kunnen kiezen is onlangs uitgebreid met een nieuwe nicheclub: De Sportpartij, op Lijst 11 (dat nummer zal wel geen toeval zijn). Zoiets hadden we nog niet gezien: de oudjes, de dierenvrienden en de verongelijkten hadden al hun eigen partijen, en nu dus ook de sporters. Een schitterend initiatief.

Wat nog bijna niemand weet, en daarom vertel ik het nu, want zulks is de taak van de krant, is dat er nóg een nieuwe groepering meedoet aan de verkiezingen. Althans, dat willen ze graag. Zeker is het nog allerminst. Procedures, commissies en andere bureaucratische beslommeringen liggen op de loer om roet in de soep te roeren. Maar mocht het allemaal lukken, dan kunt u straks stemmen op de partij .

Ik stelde oprichtster Nena Smeerwortel (35) een eenvoudige vraag over haar , en ze liep meteen leeg:

‘Ik heb deze partij opgericht omdat veel mensen wel een mening hebben en van alles roepen, zonder de handen eens écht uit de mouwen te steken. Nou, dan doe ik het wel. Het moet afgelopen zijn met die ellende. staat namelijk voor Ballonnen Moeten Weg. Mijn partij wil een onmiddellijk en onherroepelijk verbod op ballonnen. Omdat ballonnen levensgevaarlijk zijn voor allerlei dieren. Vogels, egels, konijnen, eekhoorns, noem maar op. Vissen, niet te vergeten. Kijk, iedereen die wel eens met een ballon gespeeld heeft weet dat er van zo’n ding na een tijdje alleen een lapje rubber overblijft, meestal met een touwtje eraan. Dieren eten die lapjes op, weten zij veel, en gaan er dood aan. Of ze raken verstrikt in het touwtje en stikken, of verdrinken, of kunnen niet meer eten. Het is een en al narigheid met die ondingen. Ballonnen komen trouwens ook heel vaak in zee terecht. Ik hoef u toch niet te vertellen wat dat betekent? En weet u wel hoe lang het duurt voordat de natuur die rotzooi afgebroken heeft? Daarom! Onze campagne richt zich op het geven van informatie. De kinderen die zo feestelijk, of juist heel ‘betekenisvol’ zoals je tegenwoordig ook vaak ziet, ballonnen oplaten staan er niet bij stil dat ze in feite giftige troep in de natuur gooien. Terwijl de meeste kinderen juist heel erg tegen giftige troep in de natuur gooien zijn. Gelijk hebben ze! Bewustwording, daar gaat het om. Dat probeer ik te bereiken en daarom heb ik opgericht. Zeg maar als eerste proefballon in die richting.’