Werkstraffen voor schoolbrand Zernike College Haren

HAREN - De rechtbank heeft vier jongens van 15 en 16 jaar veroordeeld wegens brandstichting in het Zernike College aan de Kerklaan in Haren. Drie jongens kregen werkstraffen van 100 uur (helft voorwaardelijk), een vierde jongen kreeg een leerstraf van 35 uur.

Op 9 april dit jaar brak in de toiletten op de eerste verdieping van het schoolgebouw brand uit. Op dat moment, rond drie uur ’s middags, waren er 1500 leerlingen en honderd docenten in het pand aanwezig. Vanwege de hevige rookontwikkeling werd besloten tot een evacuatie. De lessen werden daarna gestaakt.

WC-rollen met spiritus

Onderzoek wees uit dat de brand was ontstaan in een toiletpot. De verdachten hadden wc-rollen met spiritus overgoten en die inbrand gestoken. Behalve de schrik, was ook de schade als gevolg van de brand groot: 61.000 euro.

Het Openbaar Ministerie tilt zwaar aan de brandstichting en legde de zaak voor aan de meervoudige strafkamer. Volgens de rechtbank was er sprake van een gevaarlijke situatie. Uit een onderzoek van de brandweer kwam naar voren dat het vuur had kunnen overslaan naar andere ruimtes.

Eisen

De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eisen van het OM. Naast de straf moeten de vier de schade vergoeden. De verzekering heeft de werkelijke schade betaald, de verdachten draaien gezamenlijk op de voor het eigen risico: 1000 euro. Vanwege de leeftijden van de verdachten werd de strafzaak achter gesloten deuren behandeld.