Schrijfactie Write for Rights in Haren

HAREN - In Vleugel F van de Biotoop in Haren staat maandag 10 december een Write for Rights-schrijfactie geprogrammeerd. Dit in het kader van de Dag van de Rechten van de Mens.

Tijdens Write for Rights schrijven mensen naar autoriteiten van verschillende landen. Ze komen in actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Mensen die gevangenzitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn.

Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming. Omdat de regering zich onder druk gezet voelt.

Zo schreef de Ethiopische journalist Eskinder Nega, voor wie eerder geschreven werd: „In 2018 werd ik vrijgelaten. Niet omdat de regering van gedachten veranderde, maar omdat mensen de vrijlating eisten van gevangen activisten, journalisten en bloggers.”

Schrijven voor vrouwelijke activisten

Dit jaar wordt geschreven voor tien vrouwelijke activisten. Vrouwen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

Deelnemers schrijven onder meer voor de Iraanse mensenrechtenverdediger Atena Daemi, die een gevangenisstraf van 7 jaar uitzit omdat ze actie voerde tegen de doodstraf, voor de Oekraïense LHBTI-activist Vitalina Koval, die te maken krijgt met geweld en bedreigingen, en voor de nabestaanden van de Braziliaanse politica Mariëlle Franco, die op 14 maart 2018 werd vermoord.

Belangstellenden zijn tussen 10.00 en 10.00 uur welkom mee te doen aan de schrijfactie, die is georganiseerd door de werkgroep Haren van Amnesty International.