Dag van de Harener Geschiedenis & Open Monumentendag 2018

HAREN - Het Historisch Platform Haren houdt op zaterdag 8 september in het kader van de Dag van de Harener Geschiedenis en Open Monumentendag 2018 een evenement getiteld: Verdwenen waterweg in Haren. Er zijn op deze dag verschillende activiteiten in Haren, Essen en Noordlaren.

Het Historisch Platform Haren bestaat uit De Harense Historische Kring Old Go, Stichting Bezoekerscentrum Klooster Yesse en de Harense Historische Commissie. Het thema in Haren wijkt dit jaar af van het landelijke thema van de Open monumentendag.

Wat is er te doen in Noordlaren?

-Bartholomeuskerk, Lageweg 8 in Noordlaren, 10.30-11.30 uur: Inleiding door Eppo van Koldam over ‘Verdwenen waterwegen in Haren’. Vrij entree (graag aanmelden via dhg@cultureleraadharen.nl).

Tijdens Open Monumentendag blijft de Bartholomeuskerk na de lezing open tot 17.00 uur; gastvrouwen en gastheren ontvangen het publiek. Organist Jan-Arjen Mondria geeft miniconcertjes om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur

-Haventje Noordlaren, Lageweg/Meester Koolweg in Noordlaren, 12.00 uur: Vertrek van huifkartocht en boottocht naar Palinghandel Vos. Voorafgaand aan het vertrek worden lunchpakketten aan de deelnemers uitgereikt. De rijtocht per huifkar gaat door de Noordlaarder Oostpolder via de Meester Koolweg en de Osdijk naar Vos. De vaartocht met de Raidomp (fluisterboot van Het Groninger Landschap) gaat via het Noordlaarder vaartje en het Zuidlaardermeer naar Vos; aan boord houdt archeoloog Henny Groenendijk een inleiding over ‘van Hunze tot Zuidlaardermeer’.

Bij Palinghandel Vos in Noordlaren wisselen de passagiers van vervoermiddel. 13.00 uur: vertrek van boottocht en huifkartocht terug naar het haventje van Noordlaren. Aan boord van de Raidomp spreekt Henny Groenendijk opnieuw over ‘ van Hunze tot Zuidlaardermeer’.

Aanmelden verplicht via dhg@cultureleraadharen.nl (inschrijving sluit op 6 september); betaling ter plaatse. Kosten voor huifkartocht/boottocht, inclusief lunchpakket: € 5,00.

 

-Essen, Essen 3 in Haren, 13.30 – 14.30 uur: Inleiding over ‘Verdwenen waterwegen in Haren’, door Eppo van Koldam, vrij entree (verplicht aanmelden via dhg@cultureleraadharen.nl).

-Bezoekerscentrum Klooster Yesse, Essen 7 in Haren, 15.00 -16.00 uur: Struuntocht vanuit het Bezoekerscentrum door de omgeving van Yesse op zoek naar oude waterwegen rond Yesse en in Haren-Oost, onder leiding van Eppo van Koldam. Advies: stevige wandelschoenen. Een klein deel van de struuntocht wordt per huifkar afgelegd. Vrij entree (verplicht aanmelden via dhg@cultureleraadharen.nl).

 

Kantine Valreep (gemeentewerf Haren), Van Maerlantlaan 1 in Haren, 15.00 – 16.30 uur: Inleiding en gesprekken met het publiek ‘Over het haventje van Haren’ door en samen met Henk Werners. Wilt u ook herinneringen delen met anderen dan bent u van harte welkom. Vrij entree (aanmelden via dhg@cultureleraadharen.nl).

Het haventje van Haren werd samen met de Harener vaart, vanaf het Hoornsediep, in 1861 gegraven en aangelegd. Het vaartje lag achter de huidige bebouwing van de Meerweg vanaf de Westerse Drift Vaart en haven zijn in 1965 gedempt.

Tijdens Open Monumentendag is de Harener Dorpskerk geopend van 11.00-17.00 uur, bezoekers kunnen de toren beklimmen. Ook kan molen De Hoop in de Harener dorpskom (13.00-16.00 uur) worden bezichtigd.

De dag van de Harener Geschiedenis Open Monumentendag 2018 wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdragen van de gemeente Haren en het Dorpsfonds

Voor meer informatie kunt u terecht op www.oldgo.nl