Cantersveen: de fietsroutes 77 en 86 (deel 5)

HAREN - Nico Veenstra uit Haren vond eerst een boek in de berm in Cantersveen te Haren en daarna een briefje. In deel 3 ging hij in op de vele lege flesje die in de berm rondslingeren en in deel 4 trof hij een poster met een oproep. Nu is de fietstocht aan de beurt.

(Cantersveen is zo'n lekkere doorgangsweg, van de wijk Oosterhaar naar de doctor E.H. Ebelsweg en omgekeerd, er woont bijna niemand, maar als je goed kijkt, gebeurt er altijd wat.)

Er lopen twee drukbezochte fietsroutes door Cantersveen. De route 77, dan kom je als fietser (of wandelaar) vanuit de prachtige Onnerpolder; en de route 86, dan ga je naar de prachtige Onnerpolder toe. Kortom, in beide gevallen prima routes.

Misschien had er onderweg, achter Onnen, een extra bordje moeten staan richting de parel van de Onnerpolder: het gemaal. Niet dat het gemaal nu zo mooi is, dit is gewoon een bak van beton, maar de plek en het bijbehorende uitzicht op het gemaal zijn uniek.

Met route 77, vanaf Cantersveen, is iets aan de hand. En dat komt door de pijl op het bordje op de bijgevoegde foto. De pijl zegt de fietser: u moet rechtsaf. Maar die pijl had er helemaal niet moeten staan, op de t-splitsing op de Viermat, staat al een pijl naar links en dat is correct.

Wat gebeurt er nu regelmatig?

Bij stelletjes – vooral stelletjes, man/vrouw stelletjes – gaat het als volgt:

De man zegt: rechtsaf.

De vrouw zegt: linksaf.

Op die t-splitsing in de Oosterhaar, Helmatten en Viermat, is al menig relatie zwaar op de proef gesteld!

Er zijn zelfs verhalen bekend van fietsers die dagen door de Oosterhaar zijn gefietst óf omdat ze niet tot een beslissing konden komen, óf omdat ze het juiste bordje niet konden terugvinden. Dus, wees alert op route 77, vanaf Cantersveen, linksaf; de vrouwen hebben (meestal) gelijk.

Nico Veenstra