Wie verdient het Groene Lintje 2018?

HAREN - Met enige regelmaat deelden de afdelingen Groningen, Haren en Ten Boer van GroenLinks een ‘Groen Lintje’ uit. Het is een knipoog naar de lintjesregen in april. Ze vragen ermee aandacht voor een persoon of een organisatie die zich speciaal inzet voor een groener en duurzamer wereld.

Ook dit jaar wil de (gefuseerde) afdeling Groningen een Groen Lintje uitreiken, en wel op de dag van de duurzaamheid, 10 oktober. In het verleden kregen onder meer de vrijwilligers van het Boeremapark in Haren een Groen Lintje die al 25 jaar het park onderhouden. Ook de energie-coöperatie Grunneger Power kreeg een lintje voor hun inzet om zonne-energie te promoten en het mogelijk te maken dat iedereen zelf zonnepanelen kan installeren. In 2013 kregen de initiatiefnemers van ‘Tuin in de Stad’ een Groen Lintje. Zie de website van GroenLinks voor meer voorbeelden.

Dit jaar zijn de organisatoren op zoek naar drie mensen of organisaties die zich bijzonder hebben ingespannen voor een duurzamer of groener Haren, Ten Boer of Groningen. En daarin iets bijzonders hebben bereikt. Voor elke gemeente is een Groen Lintje beschikbaar. Het is namelijk en bijzonder jaar: één afdeling van Groen Links is actief in de drie gemeenten die per 1 januari gaan fuseren.

Ken je iemand die zich bijzonder verdienstelijk maakte voor bomenbehoud, of voor minder plastic, of voor energiebesparing in woningen, of gezonder en diervriendelijker eten, of voor bevorderen van milieubewustzijn op scholen, of voor een groenere landbouw, of voor minder gifgebruik in particuliere tuinen, of…..

De lijst met mogelijkheden is eindeloos. De organistatie heeft een paar criteria

-het lintje wordt aangeboden aan een persoon die

-woont in Haren, Groningen of Ten Boer

-in de eigen gemeente bijdraagt aan een beter milieu, een groenere wereld of een duurzamer toekomst

-en maakt daarvoor aantoonbaar anderen enthousiast om mee te doen

- en deed dat nog steeds in het afgelopen jaar.

Een voordracht kun je tot 1 oktober doen bij GroenLinks op groenlintje@groenlinksharen.nl. Vertel om wie het gaat en vooral ook waarom hij of zij een lintje verdient.

De jury bestaat uit Martijn van der Glas, raadslid in Groningen, Mirjam Wijnja, tot voor kort raadslid in Ten Boer en Roelof Lanting, wonend in Haren. De jury zal voor elke gemeente een winnaar aanwijzen. Genomineerden kunnen in elk geval rekenen op een juryrapport en wat publiciteit. De uitreiking vindt plaats op de dag van de duurzaamheid, 10 oktober.

Aanmeldingen zijn welkom tot en met 1 oktober, 09.00 uur.