Noordlaren verliest voetbalderby van Midlaren

NOORDLAREN - Het voetbalteam van Midlaren heeft zaterdag 29 september de voetbalderby tegen de buren uit Noordlaren met 2-4 gewonnen. Bij rust stond het nog 2-0 voor de Noordlaarders. Dit jaar werd de wedstrijd ‘Het Grensgeval’ weer in ere hersteld.

Je hebt van die speciale wedstrijden zoals the Old Firm, El Clásico en de Kohlenpott-derby. Rond de eeuwwisseling speelden Noordlaren en Midlaren elk jaar ‘Het Grensgeval’. De dorpen liggen namelijk niet alleen in een andere gemeente, maar ook in een andere provincie. Dit jaar werd die oude traditie nieuw leven ingeblazen en het werd een memorabele editie.

Op het zonovergoten geïmproviseerde voetbalveld naast de Rieshoek gaf scheidsrechter Folkers om 15:00 uur het eerste fluitsignaal. Beide teams traden aan met een mix van jeugd en routine en Midlaren bracht ook twee dames binnen de lijnen. Midlaren zocht de eerste minuten de aanval, maar Noordlaren kwam er af en toe gevaarlijk uit via de counter. Na een kwartier spelen kreeg Noordlaren een vrije trap op de rand van het strafschopgebied, die door Mark Drenth langs de muur hard en laag in het doel werd geschoten (1-0). Midlaren ging direct op zoek naar de gelijkmaker, maar deed dat ongeorganiseerd. De grasmat leende zich niet voor het combinatievoetbal van de Midlaarders en vrij snel profiteerde Noordlaren daarvan door een breedtepass te onderscheppen en uit de counter scoorde Hein Veldman de 2-0.

Na de rust tapte Midlaren uit een ander vaatje. Noordlaren leek de voorsprong te willen verdedigen, maar gaf daardoor het buurdorp de gelegenheid om met meer spelers aan te sluiten achter de spits. Midlaren gebruikte nu vaker de lange bal naar voren en het doel van de Noordlaarders werd direct een aantal keer onder vuur genomen. Uiteindelijk werd een uithaal van Samuel van Burg in de verre hoek de keeper van Noordlaren teveel (2-1). Met hernieuwd elan gingen de Drenten op zoek naar de gelijkmaker, die al snel volgde. Van Burg veroverde de bal op de middenlijn en kon vrij doorlopen op het doel van Noordlaarders en de keeper omspelen: 2-2. Vanaf de zijlijn barstte een enorm gejuich los van de uitsupporters. En nog was het niet gedaan: Midlaren bleef Noordlaren in de verdediging drukken. Arne Blaauboer, de enige Midlaarder speler die in de jaren negentig al speelde (én scoorde) in de derby, kreeg de bal enigszins gelukkig voor de voeten en wist er wel raad mee (2-3).

Nu was het de beurt aan Noordlaren om weer de aanval te zoeken. Beide teams schuwden het fysieke spel niet en de Midlaarder defensie leek niet van plan nog veel ruimte weg te geven. Nu had Noordlaren pech dat het veld geen combinatievoetbal toeliet, want een goede eindpass ontbrak keer op keer. Met nog tien minuten op de klok was het opnieuw Van Burg die met zijn derde treffer van de middag Midlaren in veilige haven schoot (2-4). In een slotfase waarin het spel heen en weer golfde, raakten beide teams nog een keer de paal, maar in de stand kwam geen verandering meer.

De winnaar van ‘Het Grensgeval’ mag de dorpsvlag hijsen bij de grenspaal tussen de twee dorpen aan de Schutsweg. Midlaren had nog geen vlag, maar heeft er speciaal voor deze wedstrijd één ontworpen. Deze vlag is vanaf nu dus op de grens te bewonderen.