We doen wat we kunnen!

HAREN - Sinds het ongeluk met het containerschip MSC Zoe vorige week, waarbij het schip een deel van haar lading verloor, is Irma Frieling uit Haren aan het puinruimen op Schiermonnikoog en in de Eemshaven. Dagelijks vertrekt Irma vanaf de Biotoop in Haren, waar zij woont, met een groep Biotoopers richting de Groningse kust, niet om strand te jutten, maar om de aangespoelde spullen op te ruimen. "Hoe meer mensen meedoen hoe beter!"

De losgeraakte containers kwamen in de Noordzee boven de Waddeneilanden terecht en de lading spoelde aan op de Waddeneilanden en op het vasteland. 291 containers sloegen overboord met allerlei goederen, zoals stoelen, schoenen, krukjes en wat al niet meer, een kilometerslang spoor. Ook spoelde verpakkingsmateriaal aan, waaronder piepschuim en plastickorrels. Irma, een groot natuurliefhebber, twijfelde geen moment en zet zich al dagenlang met hart en ziel in om de natuur weer schoon te krijgen. Irma: „Ik ben erg begaan ben met de natuur. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Het raakt me heel erg als een ongeluk zo dichtbij gebeurd. Op Schiermonnikoog kom ik al heel mijn leven, netzo als op ‘t wad. Ik voel heel sterk dat we dit samen moeten oplossen.”

Bewustzijn

„Vooral door zelf aan de slag te gaan en helpen met opruimen komt er veel bewustzijn boven over de ernst en de noodzaak om met zijn allen verandering te brengen in hoe we omgaan met de aarde. De saamhorigheid van alle hulptroepen is hartverwarmend. Ik heb zoveel verschillende mensen gesproken die allemaal belangeloos helpen. Dat geeft hoop en maakt me blij!”, zegt Irma.

Plastic

„Ongelukken als deze hebben echt grote gevolgen voor de dieren en planten op ‘t wad. T’is om te huilen nu, we zijn met een groep mensen hier bezig maar je weet niet waar je moet beginnen. Als de grote spullen weg zijn is het probleem nog niet opgelost. Dan zijn de miljoenen witte en grijze plastickorrels er nog. Die korrels lijken een heerlijk maaltje voor vogels en vissen, die weer worden gegeten door bijvoorbeeld zeehonden, met dramatische gevolgen. Tijdens het rapen van zoveel plastic spullen snap ik goed dat geen onnodige spullen meer kopen de enige echt werkende oplossing is voor het wereldwijde plastic probleem”, aldus Irma.

Maatschappelijke stage

Irma voelt zich soms best moedeloos. „Maar door kinderen en scholen bij het opruimen te betrekken en zoveel en mogelijk mensen te verzamelen kunnen bergen werk worden verzet. Dit lijkt mij de beste maatschappelijke stage voor leerlingen die je maar kunt bedenken!”

Irma: „ Er vinden nog steeds schoonmaakacties plaats. Informatie over hoe je kunt helpen vind je bijvoorbeeld op de Facebookpagina van Groningen Schoon Dankzij Mij en Zeehondencentrum Pieterburen.”

Kirsten van der Weide