FC Groningen nog niet klaar

GRONINGEN - Als niemand ziek of geblesseerd raakt, hervat FC Groningen zaterdagavond de competitie tegen Heracles Almelo met 3 nieuwe spelers in de basisformatie. De aftrap is om 20.45 uur.

Thomas Bruns verdringt Ludovit Reis uit de basis, Iliass Bel Hassani vervangt Ritsu Doan als ‘valse’ rechtsbuiten, terwijl Kaj Sierhuis de nieuwe centrumspits is.

Trainer Danny Buijs liet zijn beoogde basiself voor Heracles starten in de oefenduels met FC Köln (1-3) en MSV Duisburg (1-1).

Betere opbouw

Van Bruns wordt verwacht dat hij voor een betere opbouw zorgt dan de jonge Reis. Tegen Köln en Duisburg liet Bruns zien in dat opzicht inderdaad een aanwinst te kunnen zijn.

De opbouw verliep overigens net als voor de winterstop vaak te traag. De centrale verdedigers en verdedigende middenvelder Samir Memisevic zoeken de oplossing nog te vaak en te snel bij Deyovaisio Zeefuik en Tim Handwerker.

Maar de backs in de opbouw betrekken is alleen zinvol als ze ruimte voor zich hebben, niet als ze vastgezet staan. Dan volgt meestal balverlies of de onvermijdelijke bal terug.

Redelijk tevreden

Danny Buijs toonde zich na beide oefenduels dan ook niet meer dan redelijk tevreden. Hij had geconstateerd dat het in zijn elftal nog steeds aan voldoende loopacties in de diepte ontbreekt.

Met name Mimoun Mahi en Ilias Bel Hassani hebben de neiging om veel naar de bal toe te komen. Dat gaat ten koste van het aanvalstempo. Alles staat stil.

Betere bezetting

Een ander verbeterpunt is de bezetting voor het doel bij voorzetten van de flanken. Te vaak staan spelers op 1 lijn of is de bezetting getalsmatig onvoldoende.

De nieuwe spits Kaj Sierhuis is vooral gebaat bij aanvoer van de zijkanten. Maar in feite zijn alleen de backs van FC Groningen vleugelspelers. De aanvallers zijn spitsen of middenvelders. En Ahmad Mendes Moreira blijkt meer een rommelende, opportunistische spits te zijn dan een behendige linksbuiten.

Dat de club naast een extra middenvelder, de Japanse huurling Ko Ikatura, ook nog een echte vleugelspeler wil aantrekken, is dan ook begrijpelijk.