Krijgt Noordlaren 1e marathon op natuurijs?

NOORDLAREN - IJsvereniging De Hondsrug in Noordlaren heeft zijn zinnen gezet op de eerste marathon op natuurijs op a.s. dinsdagmorgen 22 januari. Dit liet de heer Veldman van IJsvereniging de Hondsrug zojuist weten in Noordlaren.

Wedstrijdcoördinator Willem Hut van de KNSB moet natuurlijk wel eerst de baan keuren op de juiste dikte, maar de IJsvereninging gaat voor de dinsdagmorgen .

Het kwik is de afgelopen dagen flink gedaald. Met nog een week vorst in het verschiet zijn de ijsmeesters in Noord-Nederland al druk aan het werk. In 't land zijn de vrijwilligers van ijsverenigingen al druk in de weer om de banen te preparen voor de eerste marathon op natuurijs. In Noordlaren is ijsmeester Kars Kroeze van ijsvereniging De Hondsrug vanaf vrijdag druk bezig. Hij verwacht ook dat de wedstrijdschaatsers dinsdag of woensdagmorgen de ijzers onder kunnen binden.

3 centimeter ijs

Wanneer het ijs drie centimeter dik is, kan er een marathon op plaatsvinden. De meeste ijsbanen hebben een harde ondergrond, zoals asfalt, waarop een laag water wordt gespoten. Zo kunnen de ijsmeesters ervoor zorgen dat de baan snel klaar is.

Nieuwe concurrent

Dit jaar probeert ook de ijsvereniging van Nieuw-Buinen een marathon te organiseren, op zaterdagavond 19 januari ging daar de spuitwagen de baan op. Arnhem, Haaksbergen, Veenoord en Noordlaren zijn ieder jaar kansmakers op de eerste marathon. Als er vier banen gereed zijn, kan er een vierdaagse gehouden worden. De laatste keer dat dat gebeurde was in de winter van 2010-2011.