Poëziedebuut en expositie Sabine van den Berg

HAREN - De Week van de Poëzie (31-1 t/m 6-2) start in Groningen met een bijzondere ‘Naked Lunch Extra’ in de Forum bibliotheek. Schrijfster Sabine van den Berg uit Haren is op 31 januari te gast. ‘Naked Lunch’ is een programma van de Forum Bibliotheek. Elke maand schuift een gast aan tafel bij Rense Sinkgraven voor een lunch en een goed gesprek. De boekpresentatie van Sabine’s poëziedebuut ‘Nestvlinders’ én feestelijke opening van de gelijknamige tentoonstelling vinden plaats tijdens deze ‘Naked Lunch Extra’.

Arjan Peters, redacteur en literatuurcriticus van de Volkskrant, is aanwezig om het eerste exemplaar van ‘Nestvlinders’ in ontvangst te nemen. Natúúrlijk gaat Rense Sinkgraven Sabine ook interviewen over haar poëziedebuut en de tekeningen die ze bij haar eigen gedichten heeft gemaakt. Tijdens de opening is er gelegenheid de bundel ‘Nestvlinders’ te kopen. De tentoonstelling ‘Nestvlinders’ is van 31 januari tot 1 maart te zien in de bibliotheek aan de Oude Boteringestraat.

Eerder heeft Sabine van de Berg (1969) naam gemaakt als romanschrijfster. Zij publiceerde o.a. ‘Dingen die niet mogen’ en ‘Zien Horen Zwijgen’. Met die laatste roman werd ze in 2018 genomineerd voor het Beste Groninger Boek. Voor het Harener Weekblad schrijft zij in haar column ‘Berichten uit De Biotoop’ over haar avonturen in De Biotoop, ook daar maakt zij tekeningen bij.

Nestvlinders

In het autobiografische poëziedebuut ‘Nestvlinders’ van multitalent Sabine van den Berg raken twee tienermeisjes bevriend in een periode waarin zij allebei hun vader dreigen te verliezen. De ene vader wil niet langer leven, de andere wil niet langer leven als man. Hun dochters beschikken over levenslust en humor. Is dat genoeg wanneer je vader op een dag verdwijnt of in het geheim zijn jurken in je kledingkast hangt?

De gedichten in ‘Nestvlinders’ vertellen het verhaal van een ingrijpende tienertijd, maar meer nog schreef Sabine van den Berg een ode aan een onvoorwaardelijke vriendschap. De tekeningen die zij bij haar eigen gedichten heeft gemaakt, versterken de grimmige en surrealistische sfeer.

Locatie: Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18, Groningen

Inloop vanaf 11.45 u. Aanvang interview ‘Naked Lunch’ met Rense Sinkgraven: 12.15 u. Aansluitend boekpresentatie en opening expositie. Toegang: gratis

Gedicht uit de bundel Nestvlinders

Alles draait om dat ene

waaromheen ik ben gegroeid

de leegte, die tegelijk

de kern is van mijn leven

wanneer een lichaam

zich zo vormt, zo voegt

en vraagt om vulsel

is het dan vreemd

dat gedachten mee gaan doen?