Visio adviseert natuurgidsen IVN bij ontwerp wandeling Appèlbergen

GLIMMEN - Natuurgidsen in opleiding hebben voor IVN een wandeling ontworpen die het natuurgebied Appèlbergen ontsluit voor mensen met een visuele beperking. Koninklijke Visio trad daarbij op als adviseur.

,,Samen zijn we voor onze eindopdracht bezig geweest met de vraag hoe we een interessante natuurwandeling voor mensen met een visuele beperking kunnen samenstellen. Het idee hiervoor ontstond in onze groep doordat een aantal van onze deelnemers zelf in de zorg werkt", vertelt Alfred Wasser, een van 5 (vrijwillige) natuurgidsen in opleiding.

,,Het eindresultaat is de wandeling ‘Natuur is er voor iedereen’. Deze hebben wij ook in de praktijk al getest. We zijn op pad geweest met een groep mensen van ‘Gehoord en Gezien,’ die een visuele en auditieve beperking hebben. Ze waren erg enthousiast.”

Koninklijke Visio

De wandeling en het ontstaansproces zijn beschreven in de eindscriptie die de studenten maakten over het project. Ter voorbereiding hebben de gidsen in opleiding zich laten voorlichten bij Visio Revalidatie & Advies in Haren.

Die voorlichting ging over de vraag wat het betekent om te leven met een visuele beperking.  Wasser: ,,Gelukkig heeft Martien Hendriks, vrijwilliger en ervaringsdeskundige bij Visio, meegedacht en is hij met ons op stap geweest. We hebben meerdere routes en locaties getest en kwamen hier op uit. We hebben een route samengesteld van 2,2 kilometer.”

In het voorjaar weer een wandeling

Wasser: ,,Nu we klaar zijn met onze opleiding zijn we zeker bereid deze wandeling vaker te organiseren. De groep van ‘Gehoord en Gezien’ was erg enthousiast en we gaan daarom in ieder geval in het voorjaar weer een wandeling met hen op touw zetten. Dan krijg je de beleving van de seizoenen mee, dat vindt iedereen geweldig.”