Martini Ziekenhuis neemt dienstverlening Het Behouden Huys over

HAREN - Het Martini Ziekenhuis neemt per 1 april de dienstverlening van Het Behouden Huys over. Dit in nauwe samenwerking met Het Behouden Huys, Lentis en Menzis.

Het Behouden Huys biedt mensen die ziek zijn of ziek zijn geweest, hulp bij de verwerking van psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van kanker. Het doel is de regie in het leven te (her)nemen. 

Continuïteit zorg gewaarborgd

Bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis: ,,Het Behouden Huys biedt belangrijke psychologische begeleiding aan kankerpatiënten, die naadloos aansluit op de medische behandeling van alle vormen van kanker in een ziekenhuis. In samenwerking met Lentis, Menzis en Het Behouden Huys zijn we gekomen tot goede afspraken, waardoor de continuïteit van deze zorg is gewaarborgd."

Geert Buiter, nu voorzitter van de stichting waaronder Het Behouden Huys opereert, reageert positief op de overname: ,,Hiermee kunnen we de zorg aan onze cliënten op een bedrijfseconomisch gezonde manier voortzetten, nu en in de toekomst." 

Joris van Eijck, directeur Zorg Menzis: ,,Het Behouden Huys helpt mensen om op eigen kracht weer de regie over hun leven te nemen. Dat is belangrijk voor het versterken van hun leefkracht. Een versterkte leefkracht helpt ook bij het voorkomen van klachten op een later moment."

Bestuursvoorzitter Martin Sitalsing van Lentis: ,,We zijn ontzettend blij dat deze vorm van zorg op de juiste plek kan blijven voortbestaan."

Voor cliënten zal niets veranderen

Bij Het Behouden Huys werkt een team van zo’n 20 behandelprofessionals. Het Behouden Huys blijft een zelfstandig opererende organisatie met de hoofdlocatie in Haren en spreekuurlocaties in Delfzijl, Emmen en Heerenveen.

Voor cliënten zal niets veranderen. Ziekenhuizen, huisartsen en andere verwijzers in het Noorden kunnen hun cliënten blijven doorverwijzen naar Het Behouden Huys.

Voor de dagelijkse leiding is onlangs een nieuwe manager aangetrokken.

Rol Martini Ziekenhuis meer intensief

In eerdere jaren faciliteerde Lentis Het Behouden Huys. De rol die het Martini Ziekenhuis inneemt is meer intensief. Zo zal een manager van het Martini Ziekenhuis aangesteld worden als directeur-bestuurder en functioneren 2 leden van de raad van bestuur als toezichthouder.

Lentis, Menzis en het Martini Ziekenhuis willen alle drie continuïteit van de zorg voor patiënten door Het Behouden Huys. Het verwachte verlies van een ton in 2019 dragen de drie betrokken partners samen.

Het Martini Ziekenhuis neemt een aantal maatregelen in de bedrijfsvoering om de financiële huishouding gezonder te maken.

Het Martini Ziekenhuis verwacht vanaf 2020 een licht positief resultaat.