Blog: Valt daar een kast om? Nee, het is een aardbeving!

Groningen - Gisternacht droomde ik dat ik was opvouwde. Ik was nét bezig met een grote witte handdoek met gekleurde opdruk (wat gek, zo'n handdoek hebben we helemaal niet!) toen de aarde onder Westerbroek schudde.

Dat wist ik niet meteen. Ik had een trilling verwacht, alsof een vrachtwagen langsreed. Deze beving klonk en voelde aan alsof een reus in ons huis zware meubels omgooide. Op het moment dat ik besefte dat we toch écht niet zo'n grote boekkenkast hebben, schoten mijn  echtgenote en ik tegelijkertijd half overeind: dit is een aardbeving! Geen trillinkje, nee, de grond en het huis rommelden en schudden, en ramen rinkelden.

Dit is 'the big one'

Dit is 'the big one', dacht ik, nu ligt half Groningen plat. Eerst maar eens zien of ons huis nieuwe scheuren vertoonde. Nee, de enige scheur waarvan met honderd procent zekerheid valt te zeggen dat die van de aardbevingen van de laatste jaren komt, is nog steeds hetzelfde: in schoonmetselwerk, onder één millimeter, boven een haarscheurtje. Tot nu toe had ik van geen enkele beving iets gemerkt.

Wachten op volgende klap

In de tweede week van januari komt een bouwbedrijf deze scheur en een aantal kleinere dichten. Daarna is het wachten op de volgende klap en nieuwe schade. Eerlijk gezegd verwacht ik dat die meevalt. Tot nu toe halen aardbevingen in Groningen ongeveer 3 op de schaal van Richter. Nu de gaswinning iets is  teruggebracht, zien we meteen dat het aantal bevingen terugloopt. Bovendien lijkt het er op dat ondergrondse spanningen niet zó erg oplopen dat er een grote ontlading komt met veel schade.

Zwaar geval of huis gestut

Daarmee wil ik de gevolgen van aardbevingen niet bagatelliseren. Westerbroek ligt aan de rand van het bevingsgebied en al hebben vele tientallen woningen in dit dorp schade, het is lang niet zo erg als in het noordoosten van de provincie. Als je een 'zwaar geval' bent met veel schade en een kwetsbaar pand, als je huis gestut is en er muren omvallen of dat dreigen te doen, als je slecht slaapt omdat je gespannen wacht op de volgende klap, sta je er heel anders in.

Werkbezoek bij Avebé

Na de beving van gisternacht duurde het even voordat ik insliep. De laatste droom herinnerde ik mij toen ik wakker werd. Ik was op werkbezoek bij aardappelverwerker Avebé. Daar was een eigen museum, je kon er helicoptervluchten maken en er was allerlei kindervermaak. Ik kwam alleen niet binnen omdat ik geen geel T-shirt droeg en geen kaartje kon tonen. Over aardbevingen heb ik niet gedroomd.