Hundertwasser en Alberts & Van Huut in Buitenplaats

EELDE - Museum De Buitenplaats – zelf een voorbeeld van Organische Architectuur – toont vanaf 13 december 2014 maquettes, bouwtekeningen, schetsen, bewegend beeld en foto’s van twee internationaal bekende en meest kleurrijke vertegenwoordigers van de organische architectuur: Friedenscheid Hundertwasser en architectenbureau Alberts & Van Huut.

Beide worden beschouwd als individuele karakters binnen de Organische Architectuur en hebben hun eigen, zeer verschillende beeldtaal. De tentoonstelling laat hun ideale wereld zien door middel van gerealiseerde projecten, theorieën en schetsen, maar ook vrij werk.

Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser (geboren als Friedrich Stowasser in Wenen 1928 – 2000) begon zijn carrière als kunstenaar. Hij maakte schilderijen waarin architectuur, niet-rechte lijnen en spiralen een terugkerend thema zijn. Vanaf de jaren zestig gaat hij zich specifieker bezighouden met architectuur en streeft hij naar een meer fantasievolle, menselijker en natuurlijker leefomgeving. Hij doet dit als reactie op de monotone, anonieme en grootschalige, veelal functionele wederopbouw-architectuur van na de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd past hij ook binnen de tijdsgeest waarbij er steeds meer aandacht is voor het milieu en het menselijk welbehagen binnen gebouwen, wijken en steden. Zijn architectonisch werk valt op door het ontbreken van rechte lijnen, kleurrijke keramiek, bomen op het dak of uit vensters (zgn. boomhuurders) en een ongelijkmatig vloeroppervlak. Naast opdrachten voor volledige projecten, wordt hij ook bekend als gebouwendokter, waarbij hij bestaande bouw aanpaste op de kenmerkende manier zoals hierboven beschreven. Behalve kunstenaar en architect wordt hij beroemd met zijn performances waarbij hij het recht op de derde huid verdedigt: naast de huid van het menselijk lichaam (eerste huid) en kleding (tweede huid) meent Hundertwasser dat mensen hun derde huid (hun woning) moeten kunnen personaliseren om zo niet te verdwijnen in de anonieme omgeving waarin zij doorgaans leven. Een praktische uitwerking hiervan is het zogenaamde vensterrecht waarbij ieder mens het gebied rondom zijn venster zo ver zijn arm reikt mag veranderen.

Alberts & Van Huut

Het architectenbureau Alberts & Van Huut ontstaat in 1963. Het bureau wordt opgericht door Ton Alberts (Antwerpen 1927 – Amsterdam 1999) en in 1975 sluit Max van Huut (Jakarta 1947) zich aan. In 1987 gaan ze verder onder de huidige naam: Alberts & Van Huut. De werkwijze van Alberts & Van Huut gaat uit van samenhang tussen landschap, stedenbouw, architectuur én interieur. Kenmerkend voor hun projecten zijn de kristallijne vormen, het gebruik van baksteen en de aandacht voor de omliggende groenpartijen die vaak in samenwerking met tuin- en landschapsarchitecten zoals Jørn Copijn worden ontwikkeld. Bekende en bekroonde gebouwen van hen zijn onder meer het gebouw van de voormalig NMB-bank in Amsterdam Zuidoost (1987), het Gasuniegebouw in Groningen (1994), de Isala Klinieken in Zwolle (2013) en natuurlijk Museum De Buitenplaats (1996). Bij deze tentoonstelling verschijnt een catalogus die mede mogelijk werd gemaakt door Stichting Lambers-Burger. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de Hundertwasser Foundation te Wenen, Architectenbureau Albers & Van Huut te Amsterdam en het Nieuwe Instituut te Rotterdam. Museum De Buitenplaats wordt ondersteund door de Provincie Drenthe en Gemeente Tynaarlo. Museum De Buitenplaats Hoofdweg 76 9761 EK EELDE 050 309 58 18 info@museumdebuitenplaats.nl www.museumdebuitenplaats.nl