Film over Project X Haren 'in de ijskast maar niet in de vriezer'

Haren - De film over Project X Haren 'ligt in de ijskast maar niet in de vriezer,' volgens productiemaatschappij PV Pictures. De maatschappij van producent Paul Voorthuysen en regisseur Pim Hoeve kondigde in 2011 aan dat ze ging werken aan een televisiefilm over de rellen in Haren, onder de werktitel Geen Feest in Haren.

"We willen laten zien hoe de onthutsende gebeurtenissen het leven van een aantal betrokken voor altijd hebben veranderd", vertelt Voorthuysen bij die gelegenheid. De opnames zouden al plaats moeten  vinden,  maar door diverse oorzaken staat het project momenteel op een laag pitje: "Het is een lastig project. We hebben een opzet op één A4-tje geschreven, zoals gebruikelijk is in ons vak. Daarmee zijn we op zoek gegaan naar geld en een omroep om mee samen te werken. Er is echter nogal wat tussen gekomen, we hebben het erg druk. Bovendien is het een lastig project." Toch gaat de productiemaatschappij er van uit dat de film over Project X Haren ooit gemaakt gaat worden.

Facebookfeestje

Project X Haren was een feestje dat uit de hand liep. Nadat een meisje uit Haren de uitnodiging voor haar verjaardagsfeestje op Facebook had gezet, kaapten anderen het feestje en bouwden het uit tot een feest waar duizenden jongeren uit het hele land op af kwamen. Het 'feestje' liep in Haren uit op rellen. Naar aanleiding hiervan stapte de kersverse burgemeester Rob Bats op. Wie die geheimzinnige kaper Ibe der Führer was, is lang onbekend gebleven. Ook de Commissie Cohen lukte dit niet om te achterhalen. Het Harener Weekblad wist in 2013 de geheimzinnige kaper van Merthe's feestje op te sporen. Hieronder vindt een gedetailleerde reconstructie van Project X Haren, waarbij de geheimzinnige makers worden opgespoord. Deze is gemaakt in 2013. Zoals Project X Haren uniek was, is ook deze geschiedschrijving uniek: het is de enige in Nederland die totaal gebaseerd is op sociale media: deel 1: Voorwoord  deel 2 Internetreconstructie Project X Haren (2): algemene inleiding  deel 3: Merthes-vergissing deel 4: Frank maakt Project X Haren aan deel 5: Alleen Project X Haren blijft over deel 6: Mysterieuze beheerders komen op 9 september deel 7: De mastermind achter Project X Haren deel 8: Project X Haren groeit door hard werken deel 9: Het scenario voor Project X Haren  deel 10: Berichten van het slagveld deel 11: Excuuskaartje naar Merthe de commissie Cohen deel 12: Wie is Ibe derFuhrer?