Filmpjes: rij rond op de Ring-Zuid Groningen van de toekomst

Groningen - In deze leuke filmpjes kunt u vast rondrijden op de Ringweg van de toekomst. De filmpjes brengen in beeld hoe het tracé van de Zuidelijke Ringweg in Groningen er uit gaat zien in 2030. Science Fiction dus, maar ook heel echt, want de plannen zijn concreet (zie: filmpjes onder aan dit bericht).

Ring-Zuid

De verbouwing moet in 2015 starten en zal minimaal tot 2020 duren. De 12 kilometer lange weg krijgt nieuwe aansluitingen, extra rijstroken en wordt deels verdiept aangelegd. Op de verdiepte delen komen 'deksels' waar parken op worden aangelegd. Op die manier hoopt de gemeente dat de weg de stad niet meer zo hard zal doorsnijden als nu het geval is.

Onzekere toekomst Ringweg

We zijn trouwens benieuwd  hoe we over vijftien jaar naar deze filmpjes kijken, want de ontwikkelingen gaan snel. Sneller dan dit soort bouwprojecten, die meestal heel veel vertraging oplopen en verschrikkelijk veel geld kosten. Zoals de Noord/Zuidlijn van de Amsterdamse metro. In 2003 begon de bouw, en hij zal misschien klaar zijn in 2017. Dan heeft hij zeker zes jaar vertraging en is hij slechts tweemaal zo duur geworden als begroot. Dus ruim 3,1 miljard euro, in plaats van 1,46 miljard. IN 2030 rijden we  allemaal treintje op de snelweg, in auto's die bestuurd worden door een computersysteem, dicht op elkaar en zonder veel plaats in te nemen op de weg. Auto's rijden dan op waterstof of elektriciteit . Tenminste, als u een arme sloeber bent. Anders rijdt u tegen die tijd in een vliegende auto en hebt u al helemaal geen last van file's. Behalve als het allemaal tegenzit met de energie, de grondstoffen en het tegenhouden van de stijgende waterspiegel. Dan rijden we weer gewoon met paard en wagen, of varen we met de trekschuit. Dan hebben we tenminste wel weer ruimte en rust. Maar dan hebben we waarschijnlijk weer heel andere verkeersproblemen, zoals de paardenmestcrisis, waar een wereldwijde conferentie over belegd werd.

Westelijke ringweg richting Assen

http://youtu.be/qMmOyLXR_3k

Vanuit Groningen-Zuid richting Hoogezand

http://youtu.be/h6fSQeHYqNk

Van Europaplein richting Drachten

http://youtu.be/EKxyOJu8tBg