Zelf biologische groenten oogsten zonder werk: Haren krijgt zelfoogsttuin Het Proefveld

Haren - Verse bloemkool, pastinaak of uien. U hoeft niets te doen behalve het oogsten. Dat is het idee achter een zelfoogsttuin Gijs Nauta wordt de tuinder die biologische groenten gaat verbouwen bij De Biotoop in Haren. Neemt u een abonnement, dan kunt u iedere week zelf een keer komen oogsten wat u nodig hebt.

Gijs: "Het is mijn ideaal om de bewoners van Haren en omstreken te voorzien van verse, biologische groenten. Een zelfoogsttuin is een biologische groentekwekerij. De klanten oogsten op de akker zelf hun groenten en kruiden. Ik kweek het plantgoed op en verzorg het tot het oogstrijp is." Via de wekelijkse nieuwsbrief laat Gijs zijn klanten weten wat er die week geoogst kan gaan worden. Gijs wil zeven verschillende soorten groenten en kruiden per week aanbieden. Gijs: "De waarde van een zelfoogsttuin is ook dat er een ontmoetingsplaats wordt gecreëerd, waar mensen een praatje met elkaar kunnen houden, waar ouders en kinderen kunnen leren waar groente vandaan komt en hoe ze die zelf kunnen verzorgen.” Daarnaast draagt een zelfoogsttuin ook bij aan duurzaamheid en biologische landbouw. De tussenhandel verdwijnt, er is directe levering van het land naar de klant, verser kan niet, er worden geen kunstmeststoffen en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Gijs: "De klant heeft bovendien inspraak in de onderneming omdat hij het draagvlak vormt waarop de zelfoogsttuin is gebaseerd. Doordat de klant (ook wel deelnemer genoemd) in vertrouwen een jaarlijkse contributie aan mij betaald, ben ik voorzien van een eerlijk en stabiel inkomen. De deelnemer weet vooraf niet (zoals in de supermarkt) hoeveel hij kan komen oogsten voor zijn jaarlijkse contributie. Dat komt omdat ik afhankelijk ben van het weer en ziektes en plagen etc. Dat verschilt ieder jaar een beetje en het ene jaar zal de opbrengst iets hoger zijn dan het andere. Als dank voor dit aan mij vooraf geschonken vertrouwen heeft de deelnemer inspraak tijdens de jaarlijkse vergadering.’ Deze directe vorm van betrokkenheid tussen producent en consument geeft beiden een goed gevoel. Als je wilt meehelpen met onkruid wieden en zaaien wordt dit gewaardeerd, maar is uiteraard geheel vrijblijvend’ Gijs heeft een huis-aan-huis onderzoek gedaan. Want een zelfoogsttuin is alleen succesvol als er voldoende draagvlak is. Er blijkt veel belangstellingte zijn voor deelname door bewoners uit de omliggende wijken. Achter De Biotoop ligt nu nog een leeg veld. Een loonwerker heeft het land al geploegd en bemest. Intussen is Gijs bezig met het opkweken van de kruiden en het klaarmaken van het land rondom de akker. Dat doet hij in twee kassen, die overblijfselen zijn van de voormalige afdeling biologie van de Universiteit. Vanaf volgend voorjaar, in april kunt u verse groenten en kruiden komen oogsten. Daar kunt u bijpraten bij een kopje koffie. Gijs: "U kunt nog steeds deelnemen. In eerste instantie streef ik er naar om zo'n vijftig tot zeventig deelnemers te hebben. Iedereen is welkom. Komt u uit de stad? Schroom niet. Het is wat meer kilometertjes fietsen. Die gezonde beweging krijgt u er gratis bij. Deelname is per persoon €225,00 per jaar. Omgerekend € 5,75 per week. Daarvoor kunt u de hele week verse groenten eten. Gezinnen met kinderen krijgen korting. U kunt ook steunend lid worden voor € 50,00 per jaar. www.zelfoogsttuin.nl