Gaswinningsbesluit: Groningen wil snel een actieprogramma met Kamp

Groningen - De Provincie Groningen en Groningse gemeenten willen in januari tot een nieuw akkoord komen met minister Henk Kamp. Dat meldden CdK Max van den Berg en de burgemeesters Albert Roodenboog en Ruud Vreeman zojuist tijdens een persconferentie, waarin zij reageerden op het gisteren door het Kabinet genomen gaswinningsbesluit.

In dat besluit wordt de gaswinning teruggebracht van 42,5 naar 39,4 miljard kuub per jaar. Vooral in het zuidelijk deel, bij Hoogezand-Sappemeer, gaat nu de productie omlaag.

Harde afspraken na gaswinningsbesluit

De Noordelijke bestuurders zien dit niet als afdoende maatregel om schade door aardbevingen te voorkomen. Zij willen harde afspraken over zaken als veiligheid, preventie, versterking van panden en economische continuïteit.

In gesprek met minister Kamp

"Dit kan Groningen niet zelf. We zullen elementen voor dit actieprogramma vandaag met minister Kamp bespreken tijdens zijn bezoek aan de provincie Groningen", aldus burgemeester Ruud Vreeman.

Tweede Kamer

Volgens CdK Van den Berg is haast geboden: " Dit moeten we uitonderhandelen en in januari moet een akkoord tot stand komen, vóórdat dat de Tweede Kamer het gaswinningsbesluit bespreekt."