De man achter...

HAREN - Het hamergetik is al van ver hoorbaar op deze tropische dag. Van 24 tot en met 27 juli 2018 konden kinderen wederom naar hartenlust bouwen aan de meest mooie houten bouwsels. Het Huttenbouwdorp was dit jaar te vinden op het veld aan het Dilgtplein achter het Maartencollege. Een van de organisatoren is Anne Meiboom.

EHBO’er

Anne Meiboom: “Ik kom er al vanaf dat ik 4 jaar was en ben toen ik 12 jaar was gaan meehelpen. Ik werk inmiddels al 26 jaar mee aan het Huttenbouwdorp, eerst als medewerker tussen de kinderen en de laatste jaren als EHBO’er. We hebben ons werk als EHBO’er al kunnen doen: een jongen had een balk op z’n hoofd gekregen. Het gat is gehecht en hij is voor de zekerheid naar de huisarts gebracht. Ook maak ik deel uit van de jury: we beoordelen de bouwsels op originaliteit maar ook op stevigheid. Het Huttenbouwdorp bestaat al sinds 1984 en heeft op allerlei plekken gezeten: bij de Blauwe Ruiters achter de Rummerinkhof en op het voetbalveld van Gorecht aan de Oosterweg. Nu zitten we hier mooi maar dat is wel voor de laatste keer. Als we in november met de voorbereidingen van de volgende editie beginnen, moeten we dus ook op zoek naar een nieuwe locatie.”

Tropenrooster

“Vanwege de extreme hitte hebben we eerst een siësta van 11.30 tot 14.00 uur ingevoerd en nu hebben we een hitteplan en stoppen we al om 13.00 uur. Natuurlijk hebben we voldoende te drinken en kunnen de kinderen de schaduw opzoeken onder de overkapping.”

Hut # 06

De meeste kinderen bouwen hun bouwsels aan de schaduwkant van het terrein of hebben een groot laken hangen om in de schaduw te kunnen timmeren. Benjamin (7 jaar) is druk bezig bij Hut # 06 met Huttenbouwvergunning: dit is van belang voor het lenen van een hamer en het gebruik van spijkers. Benjamin: “Kijk, dit is een gevangenis met een glijbaan en hier kunnen spullen worden afgeleverd.” Dat Benjamin niet alleen timmeren leuk vindt, blijkt als hij een schaakbordje en -stukken tevoorschijn haalt. En zo sluit uw verslaggever het bezoekje aan de tropische aflevering van het Huttenbouwdorp af met het in de schaduw spelen van een schaakpartijtje.