Column: markt van melk en Honing

ZUIDLAREN - Zaterdag 4 augustus jongstleden stapte ik op de fiets naar Zuidlaren om de Markt van melk en Honing te bezoeken die daar voor de 34ste keer plaats vond.

Menig bezoeker weet deze markt over natuur, buitenleven en imkerij te waarderen. Al slingerend loop je langs de vele kramen met zelfgemaakte jam, honing en andere lekkernijen. Handgemaakte sieraden kleding, duurzame producten zoals, borstels, zelfs broodzakken en andere attributen voor in huis, keuken passeren de revue.

Midden op het plein even op adem komen met een kop koffie wat lekkers. Of even verderop zelf je water tappen mocht je daar behoefte aan hebben. Ik vervolgde mijn pad en kwam langs een kar met daarop prachtige zelfgemaakte bijenkorven. Om vervolgens te zien hoe deze vakkundig in elkaar werden gevlochten door twee personen.

Uiteraard mag het honing proeven niet ontbreken en heb tien verschillende geprobeerd. Dat smaken verschillen blijkt maar weer na een onderonsje met anderen die ook aan het proeven waren. Zonder een lekkere pot honing en zelfgemaakte jam kun je deze markt dan ook niet verlaten.

Gezien het grote aantal bezoekers wat deze markt trekt, denk ik dat veel mensen de laatste jaren meer zijn gaan nadenken over duurzame artikelen en milieubewuste zaken. Hoeveel verspilling is er wel niet onze afvalbulten worden hoger en hoger.

Iedereen gooit zoveel weg, als we nou eens allemaal een stap hierin terug zouden doen, het is misschien een druppel op de gloeiend plaat maar je moet ergens beginnen. Waarom niet je broodtrommel mee in plaats van plastic zak? En zoveel dingen kun je hergebruiken.

En wat een geluk dat er weer mensen zijn die op ambachtelijke wijze broden maken, heerlijke jam of ander etenswaar. Geen conserveringsmiddelen maar puur natuur, wat onze grootouders deden was zo gek nog niet.

Ik open de zelfgemaakte pot jam, en hoor één mevrouw vanachter haar kraam nog zeggen: ,,zo’n jam moet je koesteren en van genieten.’’