Lezing in Remonstrantse kerk over Bauhaus en Nederland

GRONINGEN - Kunsthistorica Carolien ten Burggencate geeft donderdag 14 februari een Kunst in Zicht-lezing in de Remonstrantse kerk in Groningen. Deze lezing gaat over het Bauhaus en Nederland.

Het is in 2019 honderd jaar geleden dat in Duitsland het Bauhaus werd opgericht. Een revolutionair nieuwe kunstopleiding die de vormgeving van de totale leefwereld in het algemeen en die van het woonhuis in het bijzonder voor ogen heeft.

Een geheel ontworpen omgeving - van theelepel tot stad - die past bij een nieuwe samenleving, ontdaan van traditionele vormen en materialen. 

Nederlanders aan het Bauhaus

Beroemde kunstenaars als Paul Klee, Wassily Kandinsky, Laszlo Moholy-Nagy en Oscar Schlemmer maken deel uit van het lerarenkorps, evenals enkele Nederlanders.

Carolien ten Burggencate vertelt in de Remonstrantse kerk hoe bijvoorbeeld Theo van Doesburg en J.J.P. Oud bijdroegen aan het specifieke karakter van het Bauhaus.

Ook het werk van Bauhaus-studenten en docenten die naar Nederland vertrokken komt aan de orde.

Carolien ten Bruggencate

Drs. Carolien ten Bruggencate is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de negentiende en twintigste eeuw. 

De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree; 15 euro. Aanmelden: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of 050 - 318 8651.