Green Deal Voedselbossen in Voedselbos Glimmen ondertekend

GLIMMEN - In het voedselbos van Glimmen ondertekende gedeputeerde Staghouwer donderdagmiddag 7 februari onder grote belangstelling de Green Deal Voedselbossen. Ook opende Staghouwer de start van de volgende fase in Voedselbos Glimmen, de ontwikkeling van de Natuurzone, op ludieke wijze.

Ontwikkeling Natuurzone

In de Natuurzone wordt een moerasachtige biotoop langs de Drentsche AA aangelegd, de oude reliëfrand wordt hersteld en er wordt een ijsvogelwand gemaakt. De ijsvogel broedt tussen maart en juni. De aftrap van de ontwikkeling van de Natuurzone wordt gemarkeerd door de creatie van een nestmogelijkheid voor dit dier in een boom in de Natuurzone. De lier die aan deze boom was bevestigd werd afgelopen donderdag door Staghouwer en met hulp van oprichter stichting Voedselbos Glimmen Madeleine Duran gespannen. De oude boom wordt op een later moment geveld.

Het voedselbos

Een voedselbos is een agrarisch ecosysteem dat is opgebouwd uit vier tot negen vegetatielagen met vooral meerjarige eetbare soorten. Uit een goed ontworpen voedselbos kunnen het hele jaar door eetbare producten worden geoogst, zoals groenten, fruit, noten, kruiden, paddenstoelen en honing. Voedselbossen worden steeds vaker aangelegd om op een duurzame manier lokaal voedsel te verbouwen. Het voedselbos in Glimmen is gebaseerd op de principes van permacultuur: zorg voor de aarde, zorg voor de mens, voor de biodiverseit en het delen van overvloed.

Aan de Meentweg in Glimmen ontwikkelen de oprichters van de Stichting Voedselbos Glimmen, Madeleine en Marlies Duran, een voedselbos; een bos vol eetbare meerjarige soorten. Onlangs ontving de stichting 25.000 euro van de provincie Groningen voor de aanleg van een natuurzone.

Werkplaats Voedselbossen Noord-Nederland

Sinds 2018 is Stichting Voedselbos Glimmen ook deelnemer aan de Werkplaats Voedselbossen Noord-Nederland. De Werkplaats is een initiatief van de natuur- en milieufederaties in Groningen, Drenthe en Friesland en is opgericht om kennis van voedselbos-initiatieven te vergroten en oplossingen aan te dragen voor zaken waar de initiatiefnemers tegenaan lopen om zo een versnelling teweeg te brengen in de opstart van voedselbossen in Noord-Nederland. De organisaties stimuleren de ontwikkeling van voedselbossen omdat ze bijdragen aan de biodiversiteit, korte ketens van boer naar consument en veel CO2 vastleggen.

Green Deal

Met de de Green Deal Voedselbossen laat de provincie Groningen zien dat ze de verdere ontwikkeling van voedselbossen ondersteunt. Ook past de ondertekening bij het Actieplan Bos en Hout van de provincie Groningen. Akkeliene Postema was namens de Natuur en Milieufederatie Groningen aanwezig bij de ondertekening. Met de Green Deal maken overheden en betrokken organisaties afspraken om zich voor voedselbossen in te zetten. De Green Deal is ondertekend door onder meer: Ministerie LNV, Provincie Limburg, Provincie Flevoland, Waterschap de Dommel, Staatsbosbeheer, Stichting Voedselbosbouw Nederland, Louis Bolk Instituut, WUR Environmental Research, Van Hall Larenstein, Landgoed Roggebotstaete, Provincie Utrecht en De Natuur en Milieufederaties.

Wil je ook bijdragen aan de ontwikkeling van het Voedselbos in Glimmen en zo op termijn bij het Voedselbos komen genieten van de overvloed? Dat kan via Plant een boom of Milieucompensatie op de website www.voedselbosglimmen.nl. Hiervoor willen ze diverse soorten bessenstruiken aanschaffen voor het inplanten van de heuvelbedden.