Expositie Gerrit Jan Niemeijer en lezing over Africa Classic in De Groenenberg

GLIMMEN - In dorpshuis De Groenenberg in Glimmen wordt vrijdag 15 februari een expositie van Gerrit Jan Niemeijer geopend. Aansluitend geven Inge Bakker en Hans Keijzer de Groenenberglezing.

Gerrit Jan Niemeijer (1941) groeide op in de Oranjewijk in Groningen, waar veel leden van het schildergenootschap De Ploeg woonden en werkten. Vader Niemeijer was eigenaar van misschien wel de oudste grafische onderneming in ons land, boekdrukkerij Hoitsema (1653).

Bij Hoitsema werden onder meer de tentoonstellingscatalogi van het Groninger Museum gemaakt. In het productieproces kwam wel eens een Ploeglid binnen. Bijvoorbeeld als de drukker bezig was een kleur te mengen voor de reproductie van een schilderij ten behoeve van een overzichtscatalogus. ‘Dou dr moar n puntje blaauw bie’, luidde dan het commentaar. 

Onbewust heeft Gerrit Jan hiervan wel iets meegekregen, en is zijn werk beïnvloed door bovenstaand verhaal.

Zijn expositie - 'Verborgen schatten - Het Hogeland, een paradijs van stilte en kleur' - wordt om 19.00 uur geopend. Het duo Kees Dekkers (altviool) en Inge Muntendam (viool) zorgt voor de muzikale omlijsting.

Groenenberglezing

Aansluitend, om 20.00 uur, is de Groenenberglezing. Hans Keijzer en Inge Bakker vertellen hierin over hun deelname aan de Africa Classic, een fietstocht van 400 kilometer rond de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Ze deden mee in het kader van een sponsoractie voor AMREF Flying Docters.

 

Entree: 3 euro.