Wethouder Verbeek: niet onder de indruk van tik provincie

Haren - Wethouder Michiel Verbeek toont zich niet erg onder de indruk van de tik op de vingers door de provincie Groningen. De provincie verstuurt vandaag nogmaals een waarschuwende brief dat Haren niet zelfstandig mag blijven en de keuze van een fusiepartner niet mag uitstellen, zoals de gemeenteraad van Haren dat wil.

Volgens Verbeek is het de Tweede Kamer die over de herindeling beslist, en niet de provincie Groningen. "Er is niets nieuws onder de zon. De provincie is hier niet de baas over. We maken ons besluitvormingsproces gewoon af. Het zou raar zijn als we hier van in de stress schieten. "

Tweede Kamer

Is de hele burgerparticipatie over de  herindeling van Haren bindend of voor de bühne? "Geen van beide. De provincie Groningen kan een voorstel doen maar uiteindelijk beslissen de minister en de Tweede Kamer. Er zijn ook meer gemeenten in de provincie die afwijken van het voorstel van de commissie Jansen, dat de provincie wil volgen. In Oost-Groningen staat het ter discussie, maar ook in Slochteren."

Hoog of laag springen

Verbeek wil het hele scenario voor zelfstandigheid laten doorrekenen door een extern bureau. Voor de andere scenario's - een fusie of samenwerking met buurgemeenten - is dat moeilijker, want je hebt minder toegang tot hun gegevens. Verbeek: "De provincie kan hoog en laag springen, maar uiteindelijk zal de gemeenteraad van Haren de uitkomsten van de burgerparticipatie moeten wegen."