Politie Noord-Nederland jaagt met helikopter op paardenbeul

Groningen - De politie gaat maandag met een helikopter opnames maken van gebieden in Noord-Nederland waar de afgelopen maanden paarden zijn mishandeld. Dit wordt Aerial Profiling genoemd.

Het gaat onder meer om weilanden in de omgeving van Glimmen, Tolbert, Peize en Gieten. De beelden die worden gemaakt vanuit de helikopter worden op overeenkomsten geanalyseerd door een specialist.

Paardenbeul

In Glimmen werd op 30 juli een merrie met messen in de schaamstreek bewerkt. Landelijk zijn er tot nu toe vijftien aangiften gedaan van paardenmishandeling.  In het Noorden zijn zo'n tien paarden  met messen bewerkt, waarvan de politie vijf gevallen aan de beul toeschrijft. In de andere gevallen twijfelt de politie, omdat het letsel ook een andere oorzaak kan hebben. De beul lijkt nu ook in de rest van het land actief te zijn zijn nog altijd niet gepakt.

Tipgeld

Inmiddels wordt er op grote schaal jacht gemaakt op de zogeheten paardenbeul. Op initiatief van Henk ten Napel van de Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren is er inmiddels een landelijk telefoonnummer waar mensen met hun tips terecht kunnen en is er een tipgeld van 13.000 euro uitgeloofd.   Daarnaast zijn er  in Noord-Nederland tien rechercheurs fulltime met het onderzoek bezig. Er zijn ruim tweehonderd tips nagetrokken en er is uitgebreid sporenonderzoek gedaan.