Boekhandel Boomker bloeit op als klantencoöperatie

Haren - "Je kunt het heel modern crowd funding noemen, maar eigenlijk is het een ouderwetse klantencoöperatie. Zoals vroeger de boeren deden met hun melk- en kaasfabrieken en de Boerenleenbank."

Henk Boomker is tevreden. Zijn werk als interim manager zit er bijna op en Haren houdt zijn boekhandel. Boekhandel Boomker is opgekocht door honderd klanten die ieder één of meer aandelen van 1000 euro kochten, en daarmee gered van de ondergang. Een bijzonder experiment dat wel eens een landelijke trendsetter kon worden. Tenminste, als er meer winkels zijn die zo gedragen worden door een gemeenschap zoals Boomker Boeken. Boomker: "We hebben nu een nieuwe manager en ik kan weer wat rustiger aan gaan doen. De situatie was erg zorgelijk maar het gaat nu weer goed." Crisis Boekhandel Boomker had de pech dat er net voor de crisis flink werd uitgebreid. Daardoor was de winkel extra gevoelig voor de crisis. Eigenlijk was hij te groot geworden. Experimenten met het in huis halen van activiteiten zoals de VVV en een kopieerwinkel mislukten. De boekenomzet had moeten stijgen maar bleef gelijk, terwijl de kosten waren toegenomen. Boomker: "Dan kom je in een vicieuze cirkel: doordat je minder geld hebt, heb je minder voorraad, en daardoor verkoop je minder. Daar kwam nog bij dat de Deutsche Bank, tegen ons zei te willen stoppen met financiering van winkels, en dus ook van ons. En welke andere bank steekt er op dit moment geld in een noodlijdende winkel? Geen enkele. De banken beleggen hun geld in vastgoed en er gaat geen geld naar het MKB."

De enige in Nederland

"Nu is de boekhandel een ouderwetse coöperatie van klanten", vervolgt Boomker. "Wij zijn de enige boekenwinkel in die vorm in Nederland. Er zijn wel winkels die een coöperatie zijn van drie of vier mensen, maar bij ons gaat het om een hele gemeenschap van mensen.Wij zijn daar blij mee om veel redenen. Al die coöperanten denken mee en brengen dus nieuwe ideeën in. Zo hebben we de inrichting veranderd. Ze vonden onze winkel te gesloten. Die hebben we open gegooid, zodat je van buitenaf veel meer boeken ziet. Na een aantal jaren hadden we toch een soort bedrijfsblindheid gekregen, en hier konden we echt wat mee. Ze vertellen ons echt de waarheid. Meestal is dat fijn, soms slaap je er een nacht niet van, maar in ieder geval kun je er wat mee." Naast de praktische tips is belangrijk dat de winkel nu weer goed gevuld is en het personeel optimistisch. Een tijd lang was het moeilijk en de toekomst onzeker. Dat drukte op de sfeer en de boekenplanken raakten leger en leger.

Waarde van huizen

Boomker: "De nieuwe eigenaren komen veelal uit Haren en omgeving. Maar in Haren denken mensen ook wel verder. Ze weten donders goed dat de waarde van hun huis er ook van afhangt of dit dorp een levendig centrum heeft met winkels en een cultureel leven. Daar hoort een goede boekhandel bij. Daarom is het ook zo leuk om in Haren te wonen."

Voorbeeld

Boekhandel Boomker is niet alleen weer terug in haar oude staat, maar doet het nu ook structureel beter dan de hele boekenbranche landelijk gezien. Boomker: "De medewerkers hebben hele zware jaren achter de rug maar nu zien we de toekomst weer vol vertrouwen tegemoet. De coöperatie is een vorm van financiering voor de lange termijn tegen lage kosten. Je verliest niets aan bancaire kosten, je hebt geen afsluitprovisies en rentes. Ik ben er van overtuigd dat meer winkels ons voorbeeld gaan volgen. De banken vervullen op dit moment gewoon hun taak niet en veel winkels hebben gewoon geen enkel vet meer op de botten. En grote anonieme winkels en franciseketens hebben het moeilijk. De klant wil beleving en betrokkenheid. Die bieden wij."