De Kuip lanceert cd met sonnetten Driek van Wissen

Groningen - Op het oude binnenschip De Voorwaarts Voorwaarts is zaterdag de nieuwe cd van De Kuip gelanceerd. Dit gebeurde met een concert tijdens WinterWelVaart. De boot in Groningen zat stampvol en de sfeer kwam er goed in. 

De Kuip is een nieuwe band, met daarin onder anderen zanger Wim van der Kuip, een driemansformatie met Bert en Louisa Martin uit Haren. De eerste cd van De Kuip staat vol met liedjes waarvan de tekst afkomstig is van de bekende dichter Driek van Wissen. Martin: "Het zijn sonnetten. Van Wissen schreef teksten die bedrieglijk eenvoudig lijken, maar zeer raak en pakkend zijn."

Lange aanloop

De Kuip stond als band al lang in de startblokken maar zoals dat gaat met bandjes waren er verwikkelingen. Nu is er een kern van drie bandleden over die elkaar goed aanvullen en de sonnetten op pakkende melodieën hebben gezet. Ze gaan veel optreden, waarbij de liedjes in een kleine bezetting worden uitgevoerd. Voor Groningers valt er veel bekends te ontdekken en te herkennen, in liedjes zoals Papiermolen, Jan de Roos, De Gele Steentjes en Meikermis. En gelukkig treffen we daar ook het nummer 'Hoera, we gaan naar Haren', met als eerste regels 'Hoera, we gaan naar Haren. Op zondag gaan we weer. We gaan dan lekker varen'.

Fulltime muziek

Bert Martin is in Haren de eigenaar van de Popschool Haren. "Ik geef allerlei soorten muziekles. Ik speel al piano sinds mijn vijftiende en ben later ook andere instrumenten gaan spelen, zoals gitaar en saxofoon." Martin werkte tot twee jaar geleden bij DUO, de vroegere dienst Studiefinanciering. Toen maakte hij de stap om fulltime voor de muziek te kiezen. "Ik weet dat ik daar best een groot risico mee neem. De crisis is goed voelbaar in de muziekbranche." Wim van der Kuip treedt op als leadzanger en slaggitarist van De Kuip. Wim speelde bas en zang eind jaren zeventig in de bekende groep Nurse met Bert, en is daarna nog vele jaren actief geweest als reclamecomponist, en hij schreef muziek in opdracht. Vanaf 2000 schreef Wim geregeld muziek op de sonnetten van Driek van Wissen. In 2006 traden Driek en Wim samen op in Martiniplaza. Er werden plannen gemaakt om samen vaker op te treden, maar dat is er helaas nooit van gekomen door de plotselinge dood van Driek. Louisa Martin zingt naast Wim als leadzangeres van De Kuip. Louisa werd in 1990 finaliste in de befaamde Soundmixshow van Henny Huisman die dat jaar werd gewonnen door Marco Borsato.