Julian Bushoff (21) nieuwe fractievoorzitter PvdA Groningen

GRONINGEN - Julian Bushoff (21) is de nieuwe voorzitter van de Groninger gemeenteraadsfractie van de PvdA. Hij volgt Carine Bloemhoff op, die voor de PvdA wethouder wordt.

Julian Bushoff, geboren en getogen in Stad, werd eind vorig jaar benoemd als (jongste) raadslid van Groningen. Binnen de PvdA is diens benoeming als fractievoorzitter geen verrassing.

Bunshoff loopt, ondanks zijn leeftijd, al jaren mee in de partij. Zo was hij voorzitter van de Jonge Socialisten Groningen, de jongerenafdeling van de PvdA, en voerde hij dag en nacht campagne voor de laatste verkiezingen. 

Hij nam veel debatten voor rekening en was hij zichtbaar in alle hoeken en gaten van de gemeente.

Vismarkt

Bushoff groeide op in Beijum, studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt op de markt in Stad. ,,Niet meer elke week hoor", relativeert hij. ,,Maar zo nu en dan val ik nog in voor een collega. Het is fijn concreet werk, zonder gedoe. Gewoon lekker aan de slag op de Vismarkt, een van de leukste plekken van Groningen. Ik kom er altijd weer blij vandaan."

Voor Bushoff is die Vismarkt een voorbeeld voor Groningen. ,,Een bruisende plek waar hard gewerkt wordt. Jong en oud, arm en rijk komen er. Het is een plein voor iedereen. Precies zoals Groningen moet zijn: een fijne plek en toegankelijk voor allen."

Basis op orde

Dat is tegelijk de grote opgave: Groningen voor alle inkomensgroepen aantrekkelijk en bereikbaar houden. Zorgen dat niemand aan de zijlijn staat, maar dat iedereen erop vooruit gaat. ,,Dit betekent dat de basis op orde moet zijn", zegt Bushoff. ,,Zo moet je zeker zijn van werk, betaalbaar wonen, goed onderwijs en liefdevolle zorg. Allemaal belangrijke voorwaarden om vooruit te komen in het leven."

Jongeren inspireren

Bushoff hoopt zijn enthousiasme voor politiek over te kunnen brengen op zijn generatiegenoten. ,,Ik hoop dat ik andere jongeren kan inspireren en interesseren voor wat wij doen. Maatschappelijk en politiek betrokken jongeren zijn hard nodig. Want vandaag maken we de toekomst van morgen. En jongeren zijn die toekomst."