Architect van het expressionisme - Cultuur beleef je in Haren

HAREN - Het Harener Weekblad en de Culturele Raad Haren (CRH) brengen wekelijks op deze plek een cultuurtip, want: ‘Cultuur beleef je in Haren!’

De heer C.P.J. van der Ploeg, architectuurhistoricus en auteur van ‘Meester in baksteen’ verzorgt de lezing: ‘Egbert Reitsma, architect van het expressionisme’. Een lezing van Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen, departement Groningen-Haren.

Kunstkring De Ploeg is meer dan een verzameling schilders geweest. Ook enkele prominente architecten maakten er actief deel van uit. De in onze gemeente bekende Egbert Reitsma is een van hen.

Egbert Reitsma (1892-917): meester in baksteen, bouwer van kerken, huizen en openbare gebouwen in onze provincie. Reitsma volgde een opleiding aan de academie Minerva, ontwierp en bouwde aanvankelijk in de stijl van de Amsterdamse school en kwam later onder de invloed van de bekende architect Dudok tot prachtige bouwwerken.

Reitsma woonde in Glimmen in het pand Oeckelenhof. Als u er langs fietst, valt onmiddellijk het in baksteen uitgevoerde standbeeld van Don Quichot op. Wie door Zuidlaren rijdt, kan het prachtige Noorder Sanatorium, door Reitsma ontworpen, niet ontgaan.

Datum: 21 februari

Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Gorechthuis

Toegang: 6 euro, leden Nut gratis

Aanmelding verplicht, uiterlijk 18 februari, via geboektinharen@gmail.com

NB. Frederique Reitsma, kleindochter van de architect, houdt op 28 februari een lezing voor de historische vereniging Old Go. Aanvang: 20.15. Locatie: De Tiehof in Onnen.