FC Groningen: en nu door

GRONINGEN - Niet eerder was topclub Feyenoord tegen FC Groningen zo kansloos als zondag in het HCM-stadion. Doelman Sergio Padt stelde na afloop van het met 1-0 gewonnen duel enigszins verbaasd vast dat hij geen enkele redding had hoeven verrichten.

FC Groningen troefde Feyenoord werkelijk in alle opzichten af. De ploeg van trainer Danny Buijs deed maar liefst 21 doelpogingen, tegen Feyenoord slechts vier. Daarvan was er eentje op doel gericht, een mislukt schotje van Robin van Persie.

De sierlijke en creatieve oud-international was door goed stoorwerk van de spitsen Mimoun Mahi en Kaj Sierhuis en geconcentreerd optreden van de controleurs Ludovit Reis en Samir Memisevic zelden aanspeelbaar.

Uitstekend voorbereid

Buijs had zijn spelers uitstekend voorbereid op de (trage) opbouw van Feyenoord. Het was mooi om te zien hoe eendrachtig de spelers van groen-wit samenwerkten.

Opvallend gesmeerd verliep de samenwerking aan de noodgedwongen nieuw samengestelde linkerkant. Op de plek van de geblesseerde Warmerdam speelde ditmaal Thomas Bruns.

Trok Feyenoord-rechtsbuiten Steven Berghuis naar binnen om ruimte maken voor de opkomende rechtsback Jeremiah St. Juste dan ontfermde Bruns zich over Berghuis en dekte linksback Tim Handwerker agressief door op St. Juste.

Kansen op meer goals

FC Groningen kreeg zowel voor als na het eigen doelpunt van Van Beek kansen op meer goals. Maar de bevrijdende 2-0 bleef uit, waardoor thuisploeg en aanhang tot en met extra tijd beducht moesten zijn voor een lucky tegengoal van Feyenoord. Maar ook die kwam er dus niet.

Naarmate het duel vorderde en de krachten van het fel storende FC Groningen slonken, verscheen Feyenoord steeds vaker op de vijandelijke helft maar de Rotterdammers konden hun dreiging niet in echt gevaar omzetten.

Dat kwam vooral door het gedisciplineerde, compacte verdedigen van de thuisploeg.

Beste formatie

Buijs lijkt door de blessure van Warmerdam min of meer per toeval op de beste formatie te zijn uitgekomen. Bruns mist de snelheid en het loopvermogen van Warmerdam maar voegt rust en ‘gogme’ aan het middenveld toe.

Ludovit Reis was voor de tweede keer op rij de middenvelder met de hoogste passzuiverheid. De 18-jarige speelde samen met Sierhuis, Mahi en beide backs een hoofdrol in de afjaagtactiek van Buijs.

FC Groningen zal zaterdag in Breda met dezelfde energie moeten spelen, want voor tegenstander NAC is het een sleutelduel. Daarna moeten de Brabanders namelijk op bezoek bij Vitesse en PSV...