Oproep: Noord Nederlands Toneel en De Noorderlingen zoeken mensen met verhalen over de oorlog

Groningen - Het Noord Nederlands Toneel en De Noorderlingen herdenken de Tweede Wereldoorlog op 4 mei, na Dodenherdenking, en zijn daarom op zoek naar mensen die hun verhaal over de oorlog willen delen.

Het is inmiddels een traditie in Groningen om op 4 mei, na de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, de avond extra betekenis te geven door middel van theater. Het Noord Nederlands Toneel en De Noorderlingen slaan de handen dit jaar ineen voor een theatrale ‘kerkdienst’ over geloof tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor dit theaterproject zijn ze op zoek naar mensen die hun
verhaal en hun ervaringen met hen willen delen.

Geloof, hoop en oorlog

Voor het theaterproject ‘Geloof, hoop en oorlog’ zijn ze op zoek naar verhalen over geloof tijdens de Tweede Wereldoorlog. Was het een moeilijke opgave om ten tijde van oorlog ergens in te blijven geloven? Welke rol speelde God in een wereld vol ongelooflijke daden? Wat werd er in de Martinikerk gedaan of verteld in deze donkere dagen? Kent u iemand die preekte, of die als kind naar de kerk ging en ons daar meer over kan vertellen?

Wat hebben de kerkgebouwen doorstaan, welke geheimen zijn er gekoesterd en welke ‘kant’ werd er gekozen? Met de verzamelde verhalen wordt een kerkdienst gemaakt, een bijeenkomst. Een eredienst ter nagedachtenis aan de slachtoffers, helden en gewone mensen die leefden in deze oorlog

Wilt u uw verhaal delen?

Reageer dan door te mailen of bellen naar 050-5885447. Uit alle verhalen wordt een selectie gemaakt. De geselecteerde 'verhalenvertellers' gaan met de deelnemende jongeren in gesprek, dit gebeurt op zondagmiddag 7 april.

Theater na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.